• Belföld
Faktor

Nagyon figyeljen a viharjelzésre, tizenegy embert kellett kimenteni a Balatonból

A viharos szél és az erős hullámzás miatt jutottak bajba.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai június 23-án és 24-én öt esetben összesen tizenegy embert mentettek ki a Balatonból. A mentések idején elsőfokú viharjelzés volt érvényben - írja a police.hu.

A hétvége folyamán több vitorlás nem tudott biztonságosan partot érni, vagy felborult. Az erős, viharos szél miatti hullámzásban egy kishajóval elsodródtak, ketten pedig vízbe estek egy katamaránról. A vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

Ezek a szabályok viharjelzés idejénA Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, váltakozó időjárás nagyban kihat az emberi szervezetre, legfőképp az idősebbekére. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.

  A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vannak a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetükre!

  • Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg. 

  • Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes.

  • Aki nem tud úszni, ne menjen mély vízbe felfújható fürdőeszközzel se. Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe.

  • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!

  • A fürdőzés teli gyomorral nem javasolt.  

  • Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezekre is a fürdés szabályai vonatkoznak. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

  • A fürdőhely határait a parton táblával, a vízen bójákkal jelölik. A 120 centinél mélyebb víz határát, illetve a fürdési tilalmat szintén táblával jelölik.

  A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. Amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek, tegyenek bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán!  

  Kommentek:

  Top 16