• Autó
Autószektor

Nagymenő kicsiben - Ford EcoSport 1.5 TDCi teszt

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nemrégiben idehaza is bemutatkozott a Ford EcoSport legújabb nemzedéke. A rövid menetpróba után most behatóbban is megismerkedhettünk az új üdvöske dízelmotoros változatával.

Ha egy kicsit messzebbről indítjuk az EcoSport történetét, tesztjét, akkor majdnem azt is mondhatnánk, hogy a modellnek nem csak új karaktere lett, hanem filozófiája is.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az EcoSport már régen a Ford kínálatának része volt, de ennek ellenére a honi piacon nem találta a helyét. A szabadidőautók hihetetlen népszerűsége szinte kötelező jelleggel magával hozta e kategória bővülését is, aminek következtében a szegmenst elérte egy újabb, bumm - a mini SUV bumm. Gyakorlatilag ma már minden márka „terepes” zászlóshajójának van kistestvére. Az embernek néha az az érzése, hogy a gyártók úgy gondolkoznak, hogy egy nagy SUV a papának, egy kisebb meg a mamának. És ez a Ford Ecosport esetében akár így is lehetne, hiszen – hanem is kizárólagosan – de női vásárlókat kívánnak megszólítani vele. Nem véletlen tehát, hogy a modell nagykövete Dobó Kata lett, aki az új Fiestából ült át a kis SUV-ba.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Tehát miután közepes méretű szabadidőautók szegmensében is már ádáz harc dúl, ezért az EcoSport újbóli piacra lépését is igen komolyan vették a Fordnál. Az egykor Brazíliában, majd Indiában készülő modell gyártását áthozták Romániába és ezzel egyidejűleg alaposan át is tervezték, ami elsősorban az európai piac igényeit hivatott kiszolgálni. A korábban sok kritikát kapott formai megjelenés, teljesen átalakult, ami nemcsak tetszetőssé tette a kisautót, hanem tökéletesen be is ágyazta a Ford szabadidőautóinak stílusába. Nemcsak magán visel mindent, ami ennek a kategóriának a sajátja, hanem igazodik a ma divatos trendekhez is, így a kéttónusú fényezés sem hiányzik a repertoárjából, ami egyébként tizenkétféle módozatot kínál. Sőt immáron ST-Line felszereltséggel is választható, ami így négyzetre emeli a nevében tükröződő sportosságot. Mokány kis forma agresszív tekintettel. Noha az összkerék-meghajtás opcionális az autó sarkaira helyezett kerekek a nagyobb hasmagasság és a rövid túlnyúlások miatt az ember első látásra belekívánkozik dagonyába.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Az EcoSport utasterét sem hagyták változatlanul. A korábbi fordos enteriőr helyét immáron a Fiestában megismert új elrendezés vette át, melynek közepét itt is az érintőkijelző monitor uralja. Az első ülések kényelmesek, viszont a hátsó traktus az autó méreteinél fogva szűkös, inkább egy négytagú család számra lehet alternatíva, bár ennek némileg ellentmond a csomagtér mérete. Igaz ez utóbbi állítható magasságú, teljes űrtartalma 334 liter. És, ha már kutakodunk, a poggyásztérben mindenképpen szót érdemel a csomagtérajtó, ugyanis az Ecosport újra rajzolásakor meghagyták a korábbi generáció klasszikusokat idéző „zsanérzatát”. Az oldalra nyíló ajtó kicsit nosztalgikus megoldásnak tűnik, de ha rendelünk rá egy külső pótkeréktartó elemet, akkor igazán dögös összképet kapunk. Egy biztos, szakmán innen és túl is ez egy megosztó momentum lesz.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Bár az EcoSportot nem világ körüli túrákra gyártották, de az biztos, hogy ezzel az 1.5 dízelmotorral oda is el lehetne indulni vele. A 100 lóerős TDCi aggregáthoz egy hatsebességes manuális váltó kapcsolódik és 215 Nm nyomatékot abszolvál. Ezt a gázolajos erőforrást azonban hamarosan nyugdíjazza a Ford, jön egy vadonatúj fejlesztésű szintén másfél literes EcoBlue, ami kétféle, 100 illetve 125 lóerős teljesítményszinttel lesz elérhető. Ez utóbbi és 300 Nm nyomaték leadására lesz képes, mindemellett kisebb a károsanyag-kibocsátása és takarékosabb is, mint az elődje, és nem mellesleg jár hozzá az összkerékmeghajtás is. De, ha már a fogyasztásnál tartunk, akkor tesztalanyunk a nálunk töltött ideje alatt vegyes használatban 7,2 litert fogyasztott, ami így nem hozta a papírformát.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Ami a vezetési komfortot illeti, ott viszont nem kellett csalódnunk. A márka újfent bizonyította, hogy remek futóműveket csinál. A konstrukció most is jól vizsgázott, ami a gyári leírás szerint kifejezetten az európai vásárlók igényeihez hangoltak. Ennek szellemében optimalizálták a rugózást, változott lengéscsillapítás és a kormányrásegítés is. Ez a gyakorlatban kicsit feszesebb menetkomfortot eredményez.

Az új EcoSport gyorsan releváns szereplőjévé válhat kategóriájában, bár a versenytársaknál valamivel magasabb induló áron kezdte el honi pályafutását. A tesztelt verzió alapára 5 995 000 forint, míg ugyanebből a benzines 5,2 millió forinttól indul.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

Kommentek:

Top 0