• Belföld
Faktor

Nagy változás jön a fogorvosi rendelőkben, elbúcsúzhatunk a régi tömésektől

Egy fogorvos azt mondta, hogy az átalakítás költsége meghaladja az egymillió forintot.

Az uniós rendelkezés szerint júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait, 2030-ra pedig teljesen be kell szüntetni ennek az anyagnak a használatát az európai fogászatokon.

Egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra megszüntetik az amalgám használatát az európai fogászatokon, és az ÁNTSZ hamarosan külön levélben tájékoztatja a fogorvosokat arról, pontosan mit kell tenniük, hogy kezelési gyakorlatuk megfeleljen az uniós előírásoknak – írja a Népszava. Az itthoni rendelőkben már most jóval tíz százalék alatt van az új amalgámtömések aránya. 

Ősszel a szakfőorvosok segítségével felmérik, van-e a körülbelül 6000 praxisban megfelelő szűrő, amely megakadályozza, hogy az eltávolított tömések ártalmatlanítás nélkül kerülhessenek a környezetbe.

2019-től a töméscserékkel és foghúzásokkal eltávolított amalgám már nem kerülhet ki a rendelőkből a környezetbe. Ezért a fogorvosi székeket úgynevezett amalgámszeparátorral kell felszerelni. A jövő év elejére intézkedési tervet is kell készítenie az EU-nak a fogászatok amalgámmentesítéséről. Egyelőre senki nem tudja, hogy az új szabály alkalmazása mekkora költséget jelent a magán és a közfinanszírozott rendelőknek.

A lapnak Nagy Ákos keszthelyi fogorvos azt mondta: sok rendelőben nem olyan a gép, illetve a vízhálózat, amelyhez fel lehet szerelni a fúrásnál, csiszolásnál keletkező amalgámrészecske szűrőt. Szerinte állami segítség nélkül a közellátók biztosan nem tudnak majd az előírásnak megfelelni. Bár az új székeken már van ilyen eszköz, az alap és a szakellátásban java részt régi kezelőegységekkel dolgoznak, amelyekben ez nincs benne. Az átalakítás költsége pedig meghaladja az egymillió forintot is – tette hozzá.

A fogorvosi kamara korábbi becslése szerint összesen körülbelül 7 milliárd forintos támogatásra lenne szükségük az uniós szabály alkalmazásához.

Kommentek:

Top 16