• Belföld
Faktor

Nagy változás jön a bankszámláknál: ha nem figyel, rosszul járhat

Nem biztos, hogy a bankok az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit.

Egyre több pénzt szednek be a bankok a tranzakciók után. Tavaly Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint csaknem 532 milliárd forintnyi bevételük jött össze a pénzforgalomból, 7,2 százalékkal több, mint 2017-ben. Igaz viszont az is, hogy ebből 233 milliárdot be kellett fizetniük az állam számára tranzakciós illeték címen.

Az idén a kormány a tavalyinál kevesebb, 228,1 milliárd forintnyi pénzügyi tranzakciós illetékkel tervezett, a csökkenés egyik oka az lehet, hogy január 1-től a 20 ezer forint alatti lakossági tranzakciókat már nem sújtja ez a fajta közteher. Egy benyújtott törvényjavaslat alapján pedig júniustól még tovább csökkennek a lakossági bankszámlákra rakódó illetékterhek, az év utolsó hét hónapjára a hitelintézeteknek az olyan lakossági bankszámlák után, amelyeken végrehajtanak 20 ezer forint fölötti tranzakciókat, 400 forintot kell befizetniük az állam számára. Jövőre pedig 800 forint lesz egy évre a számlánkénti tranzakciós adó.

A Napi.hu-nak nyilatkozó bankok már készülnek az új helyzetre. A Takarék-csoport a törvény változásával kedvezően módosuló illetékszabályokat a hatálybalépéssel egyidejűleg érvényesíti érintett ügyfeleinél is - nyilatkozták. A módosítással a szabályozó egyik célja, hogy az európai trendekkel összhangban minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként biztosítsák a bankok, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson bankszámlájáról. Az MKB Bank is azt mondta: ha csökken a tranzakciós illeték, a kedvező változást átengedik az ügyfeleknek ugyanúgy, ahogy januárban tették, amikor a 20 ezer forint alatti tételeknél eltörölték a díjat.

A banki ügyfeleknek nem árt résen lenni az év közepén, amikortól jönnek a változások, a bankok ugyanis az új, átalánydíjas vagy olcsóbb csomagokba nem biztos, hogy automatikusan átteszik majd ügyfeleik számláit. A Takarék-csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a csomagalapú árazás elsősorban az újonnan megnyitott számlákat érintheti, a már meglévő számlacsomagok ilyen irányú módosítása csak az ügyféllel történő közös megegyezés, új szerződés aláírása utána lehetséges.

Kommentek:

Top 0