• FaktorTV
Vági Barbara
Vági Barbara

Nagy színészek, nagy rendezők - jön a harmadik nemzetközi színházi találkozó a Nemzetiben

"Kortársaink a klasszikusok" a mottója a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak, amelyet április 11-től 24-ig rendeznek a Nemzeti Színházban. Tizennégy ország huszonkét előadását lehet majd megnézni 4 színpadon. A nemzetközi színházi találkozó célja az, hogy Magyarországon mutassák meg a világ jelentős színházi műhelyeinek alkotásait, és hogy a magyar nézők is lássák a világ színházművészetében zajló folyamatokat.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: az elmúlt két évben a rendezvénynek sikerült európai ismertséget szereznie, most viszont a világ fesztiváltérképére is szeretnének felkerülni. Ugyanis az idei találkozón nemcsak európai színházak mutatkoznak be, hanem kínai, dél-koreai és argentin színtársulatok is jönnek Magyarországra egy-egy előadással. Vidnyánszky Attila szerint az is fontos, hogy Magyarország megmérettesse magát egy ilyen nemzetközi találkozón, lássák a magyar színházak, hogy hol állnak Európa és a világ színházai között.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy a színházi találkozó azért fontos, mert szükség van a szakmai diskurzusra. Azt is mondta, hogy a kormányzat 2015-höz hasonlóan ebben az évben és 2017-ben is 200 millió forinttal támogatja a színházi találkozó megrendezését.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Világhírű rendezők, Thomas Ostermeier, Valére Novarina, Silviu Purcarete vagy éppen az athéni Nemzeti Színház nemrég kinevezett igazgatója, Stathis Livathinos, de a Moliere-díjas nagy színésznő, Valérie Dréville is itt lesz a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón. És persze, rajtuk kívül is tucatnyi más, nagyszerű előadás, kísérőrendezvény is lesz programban.

    Top 16