• Külföld
Faktor

Nagy pusztítást végeznek a hatalmasra nőtt egerek, már madárfiókát is esznek

Kipusztíthatják a területen honos ritka madárfajok egy részét.

A házi egérnél csaknem másfélszer nagyobbra nőtt egerek tizedelik a tengeri madarak tojásait és fiókáit az Atlanti-óceán déli részén elterülő Gough-szigeten. A brit madárvédelmi szervezet (RSPB) szerint a rágcsálók akár ki is pusztíthatják a területen honos ritka madárfajok egy részét.

A szakértők szerint a rágcsálók a mindössze 91 négyzetkilométeres földterület szűkös táplálékforrásai miatt kezdték megenni a madarak tojásait és fiókáit - írja a BBC. Az egerek alkalmazkodásának egyik következménye az lett, hogy az állatok hatalmasra nőttek.

A nagyra nőtt egerek pedig az összes tengeri madár, köztük a méretesebb, Tristan da Cunha-szigeteki albatrosz vagy atlanti albatrosz (Diomedea dabbenena) fiókáit is megtámadják. A rágcsálók kétmillió fiókával végeznek évente.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szükséges intézkedések nélkül a veszélyeztetett Tristan da Cunha-szigeteki albatrosz és más fajok, köztük az atlanti viharmadár is eltűnhet a szigetről a következő évtizedekben.

Az RSPB és Tristan da Cunha kormánya közösen dolgozott ki egy tervet az egerek kipusztítására. A 2020-ra tervezett művelet keretében két helikopterrel szórnak szét olyan mérgező gabonagolyókat a szigeten, amelyek 24 órán belül végeznek a rágcsálókkal.

Kommentek:

Top 0