• Sport

Nagy öröm vagy még nagyobb bánat - jön a norvég-magyar

A magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőt játszhat, miután csoportjában a harmadik helyen végzett. November 12- én Oslóban, majd három nappal később Budapesten játszanak a norvég válogatott ellen. Hogy hogyan élnek a norvégok Magyarországon, illetve milyen anyagi hatása lehet a két meccsnek, szakembereket kérdeztünk.

4-5 repülővel érkezhet Magyarországra valamivel több, mint ezer norvég szurkoló. Három napot tölthetnek a fővárosban, és a jegyvásárlással együtt 500-700 eurót költhetnek. Így számolva áfával együtt félmillió eurós állami bevételt hozhat a visszavágó – végez gyors számítást a Faktor által megkeresett sportközgazdász.

És nagyjából ugyanennyi bevételre számíthat Norvégia is, hiszen kint is rendeznek egy mérkőzést – teszi hozzá Muszbek Mihály.

A szakember szerint futball szempontjából a pótselejtező két dolgot jelenthet: az egyik szerint a csapat kijut a franciaországi Európa-bajnokságra. Ha a csapat ezután egy nemzeti katartikus örömöt követően jól szerepel, az boldogságot okozhat, ami után 4-5 százalékkal több gyerek kezd el sportolni. Hozhatja viszont azt is – teszi hozzá -, hogy az Eb-n nagy vereségek után a katartikus hangulat utálatba, gyűlöletbe fordul át. A sportközgazdász azt gondolja, hogy a magyar nem egy olyan nép, amely a kijutást önmagában értékeli. Ha a tornán nincs eredmény, több a kár, mint a haszon - mondja.

A másik forgatókönyv szerint nem jut ki a magyar csapat. A közvélemény kétharmada egyébként Muszbek szerint - reálisán – ezt várja, és a bukást könnyen tudomásul is venné. Sőt, szerinte jóval kisebb lenne a visszhang, mint egy Eb-bukás után.

Azt is mondja, ha a magyar csapat nem jut ki, akkor egy sportgazdasági papírforma teljesül. Valamint az, amit a válogatott FIFA helyezése illetve a játékosok értéke mutat. A magyar válogatott szerinte semmilyen szempontból nem tartozik Európa 24 legjobb csapata közé. De azt is mondja, ha sikerül a kvalifikáció, az akár megérdemelt is lehet. Igaz, nagy szerencse kell hozzá.

Hogyan élnek Magyarországon a norvégok

Szinte kizárólag tanulni vagy csak néhány napra turistáskodni jönnek ide a norvégok, mondja a Skandinávház Norvég program felelőse. Nagy Adrienn szerint a diákok száma néhány százra tehető. Az ELTE skandinavisztika tanszékén mindig van egy norvég nyelvi lektor. Tanulni kifejezetten az állatorvosi egyetemre érkeznek sokan.

Azt is mondja, azok, akik itt vannak, a klasszikus, trendi diákéletet élik, például sokat járnak kávézóba. A kávé – teszi hozzá – amúgy is nagyon fontos a norvégoknak. Ha pedig beülnek valahová, általában csoportosan tanulnak, előveszik a laptopot és jegyzeteket cserélnek. Ami az északi emberekre úgy általában igaz, az rájuk is jellemző, vagyis, hogy nem barátkoznak. Nagyon mértéktartóak. Például gyakorlatilag egyáltalán nem puszilkodnak.

Azt mondja, ha a norvég szurkolók hozzájuk fordulnak, segítenek nekik szállást találni. Elsősorban, abban, hogy hol vegyenek ki szobát, honnan jutnak el könnyen és gyorsan a stadionhoz.

Top 0