• Külföld
Faktor

Annyira hideg van, hogy még a pingvineket sem engedik ki

Kanadában mínusz 30 fok alá esett a hőmérséklet, ez pedig még a pingvineknek is hideg.

Az extrém hideg miatt nem engedték ki szilveszter éjjel a királypingvineket a kanadai Calgary állatkertjében, bár ez a faj jól tűri a sarkvidéki időt - írja az MTI.

"A mostani nagy hideg miatt a királypingvinek a többi pingvinnel együtt bent maradtak a házukban, a látogatók is csak így nézhették meg őket" - magyarázta Malu Celli, az albertai állatkert zoológusa.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

A faj egyedei a mostani hideget is jól tűrték, a téli hónapok alatt is kisétáltak a hóba - magyarázta Celli.

Az állatkert tíz királypingvinje - köztük egy öthónapos fióka - az új szabály szerint csak akkor járhat-kelhet szabadon, ha legalább -25 Celsius-fokra melegszik az idő.

Vasárnap este azonban -30 fokra esett vissza a hőmérséklet, a meteorológusok az akár -42 fokot sem tartották lehetetlennek éjszakára.

Nemcsak a királypingvinek maradtak "házon belül" szilveszter éjjel az állatkertben. Az estére meghirdetett szabadtéri újévvárást lefújták, helyette - mint más kanadai városokban - beltéri programokkal várták a szilveszterezőket.

Kanada szinte teljes területén már egy hete extrém hideg uralkodik: hétfőn napközben a leghidegebb településen, Eurekában -40,5 fokot mértek. A legmelegebb az országban ekkor a Brit Columbia államban lévő Prince-Rupertben volt, itt -7,5 fokot mutatott a hőmérő.

Kommentek:

Top 0