• Külföld
Faktor

Nagy-Britannia ezer katonát küldhet a polgárháborúba

Az Egyesült Királyság azt tervezi, hogy a közeljövőben ezer katonát küld a polgárháborús Líbiába "egy hatezer fős nemzetközi erő" keretében - mondták a brit parlament külügyi bizottsági tagjai.

Crispin Blunt, a bizottság elnöke Philip Hammond külügyminiszternek azt írta, hogy a brit tervekről egy utazásán értesült, és emiatt magyarázatot követel. A levél szerint a líbiai "kormánynak valószínűleg az lesz az első hivatalos lépése, hogy felkéri az Egyesült Királyságot és szövetségeseit, hogy hajtsanak végre légicsapásokat az Iszlám Államhoz köthető líbiai célpontok ellen".     

Fotó: Europress-Philippe Desmazes/AFP

Fotó: Europress-Philippe Desmazes/AFP

A külügyi bizottság értesülése szerint a védelmi miniszter egy európai konferencián fogadja majd el a hatezer fős haderőhöz való brit hozzájárulást. A nemzetközi katonai misszió feladata pedig a líbiai hadsereg kiképzése, valamint az új líbiai kormány biztonságának megőrzése lesz.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy közös és fenntartható megoldást kell találni a líbiai konfliktusra azért, hogy szilárd vezetése legyen az országnak és az unió el tudja vinni a humanitárius segélyeit a legrászorultabb területekre. A kaotikus líbiai helyzet rendezése két okból is fontos az Európai Uniónak: egyrészt a jövőben ismét az észak-afrikai ország felé terelődhet a migránsáradat, másrészt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet térnyerése miatt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16