• Sport

Nagy bajban a Barcelona, egyre biztosabb, hogy a Leicester bajnok lesz

Egyre nagyobb gödörben a Barcelona, elolvadt a bajnokságban kilenc pontos előnye, miközben a Leicester City és a Juventus bajnoki címe egyre biztosabb. Így állnak most az európai TOP-bajnokságok.

SpanyolországHazai pályán kapott ki 2-1-re a Barcelona a Valenciától, miközben az őt üldöző Real Madrid és az Atletico Madrid is nyert a hétvégén. Előbbi magabiztosan 5-1 az Getafe, míg utóbbi 3-0-ra a Granada ellen. Így az Atlético Madrid pontszámban beérte a Barcelonát, míg a Real Madrid egy pontra megközelítette.

Közben pedig mind a két fővárosi csapat bejutott a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában, ahol a Real Madrid a Manchester Cityt, míg az Atlético Madrid a Bayern Münchent kapta, vagyis az is elképzelhető, hogy a két csapat a legrangosabb kupában döntőt játszik majd.

A Barcelonát pont az Atlético Madrid ejtette ki. Miután odahaza 2-1-ra nyertek, idegenben 2-0-ra kikaptak. Ráadásul a Barcelona – amelyet október 17.-e és március 16.-a között, vagyis öt hónapon keresztül senki sem tudott legyőzni, 38 meccséből 32 meg is nyert – a legutóbbi hat meccséből csak egyet tudott megnyerni. Ráadásul annak az egynek nem volt jelentősége, hiszen az az Atlético Madrid elleni, már említett Bajnokok Ligája negyeddöntő volt, amely párharcból nem tudott továbbjutni – ráadásul négyszer kikapott.

Ha egyébként maradna a pontazonosság a végén a Barcelona és az Atlético között, akkor a Barcelona lenne a bajnok, ráadásul az is mellettük szól, hogy a másik két csapatnak a Bajnokok Ligájában is helyt kell állnia, ugyanakkor a pillanatnyi forma és még inkább a mutatott játék alapján még elbukhatja a bajnokságot a Barcelona.

A negyedik – még Bajnokok Ligája indulást jelentő - helyen továbbra is a Villarreal áll, amely ugyan a hétvégén kikapott, de így is hat ponttal vezet az ötödik Athletic Bilbao előtt.

AngliaAz angol bajnokság listavezetője, a Leicester City a hétvégén 2-2-es döntetlen játszott a Wast Ham United ellen, méghozzá úgy, hogy a második gólt a 96. percben szerezték, emberhátrányban. Egyébként pont a csapat gólkirályjelöltjét, Jamie Vardyt állították ki, aki így a következő fordulóban biztosan nem játszik.

A Leicester City így nyolc ponttal vezeti a bajnokságot a Tottanham előtt, amely egy meccsel kevesebbet játszott nála. Ha előbbi legalább hat pontot szerez a hátralévő négy bajnoki meccsén, akkor biztosan bajnok.

Az viszont továbbra is kérdéses, hogy a három angol sztárcsapat közül – Arsenal, Manchester City, Manchester United – ki végez Bajnokok Ligáját érő helyen (Angliából az első négy helyen végző csapat indulhat a BL-ben.)

Az Arsenalnak és a Manchester Citynek jelenleg 60-60 pontja van, míg az ötödik Manchester Unitednek 56.

Az már korábban eldőlt, hogy a Chelsea jövőre lemarad a Bajnokok Ligájáról, jelenleg a 10. helyen áll a bajnokságban. Ahogy – bár matematikai esélye még van – a bajnokságban elért helyezése alapján a legrangosabb kupában a Liverpool sem indulhatna. Neki azonban még van erre esélye, ha megnyeri az Európa Ligát, ahol Villareal ellen játszik elődöntőt. Az új szabályrendszer szerint ugyanis az Európa Liga győztes a bajnoki helyezéstől függetlenül indulhat a Bajnokok Ligájában.

NémetországbanEgyre nagyobb gödörben a Dárdai Pál irányította Hertha BSC, amely a legutóbbi három fordulóban mindössze egy pontot szerzett, így pedig lecsúszott a dobogóról.

Ugyan Dárdai tavaly nem sokkal a vége előtt úgy vette át a Berlini csapatot, hogy már az is csodának számított, hogy egyáltalán bent tudta tartani csapatát a Bundesliga 1-ben, idén viszont messze várakozáson felül szerepelnek. Három hete azonban nagy zakóba szaladtak bele, 5-0-ra kaptak ki a Mönchengladbachtól, majd 2-2-es döntetlent játszottak odahaza az utolsó helyezett Hannoverrel, legutóbb pedig kikaptak a Hoffenheimtől. Ráadásul a hétvégén a listavezető Bayern Münchennel, azután pedig a 3. helyezett Leverkusen ellen játszik a Hertha, hét közben pedig a Borussia Dortmund ellen a Német kupa elődöntőben. Vagyis nem lesz könnyű megőriznie a negyedik, még Bajnokok Ligáját erő helyét a bajnokságban, ahol jelenleg négy ponttal vezet a Mönchengladbach, a Schalke és a Mainz előtt.

A bajnokságot továbbra is a Bayern München vezeti a Dortmund előtt hét ponttal, míg a dobogó legalsó fokán a Leverkusen áll. Utóbbi két csapat között kereken húsz pont a különbség.

OlaszországA Juventus már kilenc ponttal vezeti a bajnokságot. Miközben címvédőként 4-0-ra nyert a Palermo ellen, addig az üldözője a Napoli 2-0-ra kikapott az Intertől. A harmadik – még Bajnokok Ligája indulást jelentő helyen a Roma áll, négy ponttal megelőzve az Intert.

FranciaországA PSG már hetekkel korábban megnyerte a Francia bajnokságot, amelyet jelenleg 28 ponttal vezet. A második helyen a Monaco áll, amely megelőzte a Lyont. Előbbi nyert a hétvégén, míg utóbbi döntetlent játszott.

Top 0