• Kultúra
Gyöngyösi Lilla

Mutáns gyerekek, ufók és magyar prostituáltak - 10+1 kihagyhatatlan film ősszel

A könnyed nyári limonádék és látványfilmek után az őszi hónapokban ismét fajsúlyosabb filmek kerülnek a mozikba, köztük néhány régóta várt darab. 10+1 olyan mozipremiert gyűjtöttünk össze, amit nem érdemes kihagyni!

Sully – Csoda a Hudson folyón

Clint Eastwood és Tom Hanks első közös munkája igaz történeten alapul: Chesley Sullenberg (Sully) volt az a pilóta, aki 2009-ben a New York-i Hudson folyón landolt egy meghibásodott utasszállító repülővel, megmentve ezzel 155 ember életét. Az esetből médiaszenzáció lett, a hőstettet mégis elítélte a repülésügyi vizsgálat.

Eastwood neve rendezőként garancia egy nagyszabású és izgalmas filmre, Hanks pedig otthonosan mozog az akaratuk ellenére hőssé vált alakok bőrében, így a Sully sok jót ígér a látványos drámák kedvelőinek.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Magyar mozibemutató: szeptember 8.

  A Snowden fájlok

  Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal adatelemzője világméretű botrányt robbantott ki, amikor titkosított dokumentumok ezreit szivárogtatta ki, leleplezve a munkahelye lehallgatási tevékenységét. A Snowden fájlok a történelmi jelentőségű tett és a személyiségi jogi dilemmák mellett a fiatalember múltját is belecsempészi a történetbe.

  A játékfilmes változatban Joseph Gordon-Levitt játssza a főszerepet, de a sztorit nem most dolgozzák fel először. Vajon sikerül Oliver Stone-nak megugrania a két évvel ezelőtti kivételesen izgalmas, Oscard-díjas dokumentumfilm, a Citizenfour szintjét?

  Magyar mozibemutató: szeptember 15.

  Bridget Jones babát vár

  Régi jó ismerősünk, az immár negyvenes éveiben járó Bridget Jones (Renée Zellweger) nem tudja eldönteni, hogy kitől vár gyereket: egykori nagy szerelmétől, Mark Darcytól (Colin Firth), vagy a friss barátjától, Jacktől (Patrick Dempsey).

  Az előző két film rajongóinak a Bridget Jones babát vár egyértelműen kötelező darab – félelemmel vegyes izgalommal várjuk, és reménykedünk benne, hogy az előzetesben nem lőtték le az összes poént.

  Kút

  Egy magyar film érkezése mindig különleges, főleg, ha olyan szűkszavú, mégis sokatmondó előzetessel harangozzák be, mint a Kút című filmet. Gigor Attila a kultfilmmé váló A nyomozó és a népszerű Terápia után ismét egy különleges hangulatú alkotással jelentkezik.

  Lepukkant benzinkút a semmi közepén, prostituáltak, kilátástalanság és sötét titkokat sejtető arcok… a nyugat-magyarországi környezet mindenki számára ismerős lehet, a sztori viszont tartogathat meglepetéseket.

  Magyar mozibemutató: szeptember 22.

  Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

  Létezik egy hely, ami menedéket nyújt minden olyan gyerek számára, aki különleges képességei miatt kilóg a sorból: Vándorsólyom kisasszony szigetét egy hétköznapi tinédzser, Jacob szemével ismerjük meg, aki talán többre hivatott, mint gondolná.

  Ransom Riggs nagysikerű regénye kétségtelenül Tim Burton vizualitása után kiáltott: bizarr ötletekből és furcsaságokból biztosan nem lesz hiány a filmváltozatban, amely az ősz egyik legegyedibb látványossága lehet.

  Magyar mozibemutató: szeptember 29.

  Ernelláék Farkaséknál

  Hajdu Szabolcs idén Karlovy Varyban a legjobb filmnek és a legjobb színésznek járó Kristály Glóbuszt is megnyerte – végre a magyar közönség is megtudhatja, mivel érdemelte ki az Ernelláék Farkaséknál az elismeréseket.

  A száz százalékig mai családtörténetben Ernella és családja kénytelen a nő húgához beköltözni, amikor csalódottan hazajönnek Skóciából. Az együtt töltött idő alatt egymással és önmagukkal is szembe kell nézniük – az Ernelláék Farkaséknál a családi kamaradrámák legszebb hagyományait követi.

  Magyar mozibemutató: szeptember 29.

  A lány a vonaton

  Megan és Scott élete tökéletesnek látszik, legalábbis egy külső szemlélő, Rachel számára – amikor azonban Megan eltűnik, az alkoholista és emlékezetkiesésekkel küzdő Rachel is belekeveredik az ügybe. A felszín alá tekintve pedig hirtelen minden sokkal bonyolultabb és ijesztőbb lesz.

  Paula Hawkins csavaros bestsellerétől a filmvásznon is sokat várunk, hiszen a thrillerben olyan színészek játszanak, mint Emily Blunt, Luke Evans vagy Justin Theroux.

  Magyar mozibemutató: október 6.

  Inferno

  Bár Dan Brown történetei eddig könyvben jobban működtek, mint filmen, a menetrendszerűen érkező filmváltozatok is tisztességes szórakozást nyújtanak. A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok után ismét a bevált Ron Howard-Tom Hanks páros viszi vászonra a szimbólumkutató legutóbbi kalandját.

  Az Infernóban Robert Langdon (Hanks) Dante nyomában száguld keresztül Európán, egy világméretű járvány megállítása közben pedig saját amnéziájával is meg kell küzdenie. Az ebből fakadó bizonytalanság pedig végig izgalomban tarthatja a nézőket.

  Magyar mozibemutató: október 13.

  Doktor Strange

  A végtelennek látszó Marvel-univerzum újabb szelete kerül a moziba: bemutatkozik Doktor Strange, az arrogáns orvosból lett szuperhős, aki egy mágus tanításai nyomán védheti meg a világunkat. A filmet a horrorfilmes Scott Derrickson jegyzi, így a Doktor Strange várhatóan sötétebb lesz a megszokott Marvel-filmeknél.

  Az előzetes alapján a látványra nem lehet panasz, a képregényfilmektől idegen sztárgárda (Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen) pedig olyanokat is becsábíthat a moziba, akik kevésbé kedvelik a műfajt.

  Magyar mozibemutató: november 3.

  Érkezés

  Ennek az inváziós sci-finek a középpontjában a kommunikáció áll: amikor tojás alakú űrhajók jelennek meg a Föld több pontján, a katonaság egy nyelvészprofesszort kér fel, hogy értsen szót a jövevényekkel.

  Bár a kiindulópont nem tűnik eredetinek, az Érkezés jóval bonyolultabb feladatot vállal egy átlagos ufós filmnél: a bizalmatlanság, a párbeszéd és a globális politika komplex problémaként jelenik meg benne. Így az őszi kínálatból ez tűnik az egyik legígéretesebb és legegyedibb filmnek.

  Magyar mozibemutató: november 10.

  +1 Casablanca

  Ritka alkalom, hogy hetvenéves film újra moziforgalmazásba kerüljön – márpedig a magyar származású Kertész Mihály alapfilmjét, a sokszoros díjnyertes Casablancát ismét bemutatják!

  Túlértékelt melodráma vagy pótolhatatlan klasszikus? A nagyvásznon látva a legendás szerelmi háromszöget talán könnyebb megválaszolni a kérdést. És ki tudja: a találkozás akár egy gyönyörű barátság kezdete is lehet.

  Magyar mozibemutató: szeptember 22. 

  Kommentek:

  Top 16