• Külföld

Munkáspárti, muszlim polgármestere lett Londonnak

Az ellenzéki Munkáspárt képviselője, a pakisztáni származású Sadiq Khan lett London új polgármestere.

A csütörtökön tartott választások eredményét csak szombat hajnalban jelentették be, mert a szavazatösszesítő informatikai rendszer meghibásodott.

A végleges és hivatalos adatok szerint Khan jelentős előnnyel győzött: a szavazatok 56,8 százalékát kapta. Khan fő vetélytársa Zac Goldsmith, a kormányzó Konzervatív Párt jelöltje volt, akire a választók 43,2 százaléka szavazott. Khan az összesítés szerint 1,31 millió, Goldsmith nem egészen 995 ezer szavazatot gyűjtött.

Londonnak nyolc év óta először van ismét baloldali polgármestere. Sadiq Khan egyben az első muszlim polgármester Londonban.

Fotó: Europress - Leon Neal / AFP

Fotó: Europress - Leon Neal / AFP

A 45 éves Khan pakisztáni bevándorlók gyermeke. Szerény körülmények között, egy tanácsi szociális bérlakásban, egy nyolcgyermekes családban nőtt fel. Édesapja londoni buszsofőr volt, édesanyja varrónő.

Goldmsmith ezzel szemben milliárdos nagyvállalkozói családban nőtt fel, felesége a Rothschild bankárdinasztia leszármazottja.

Sadiq Khan a konzervatív párti Boris Johnsont váltja a polgármesteri székben. Johnsont kétszer választották London polgármesterévé, de már a tavalyi brit parlamenti választások után azt mondta, hogy harmadszor nem indul a posztért. Viszont őt tartják a 2020-ban esedékes parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének.

Sadiq Khan szombat hajnali rövid győzelmi beszédében azt mondta: a kampány nem volt mentes

vitatható elemektől

de ő és stábja pozitív kampányt folytatott, és büszke arra, hogy London a félelemkeltéssel szemben a reményre, a megosztottság helyett az egységre szavazott. Ezzel többek közt arra utalt, hogy ellenfelei antiszemitának nevezték és azt állították róla, hogy szélsőséges muszlim hitszónokok társaságában látták.

Sadiq Khan 84 oldalas választási programjában szerepel a londoni tömegközlekedési díjak befagyasztása négy évre, vagyis egészen a következő polgármester-választásokig. Ez azért komoly ígéret, mert a 9 milliós London tömegközlekedési díjai a legmagasabbak között vannak a világon, és eddig minden évben szinte automatikusan - az inflációt meghaladó mértékben - emelkedtek.

Khan programjában szerepel emellett a világhírű bevásárlóutca, az Oxford Street átalakítása is: az utcából kitiltanák az autókat, sétálóutcát csinálnának belőle. Emellett az is célja, hogy a Londonban épülő új lakások legalább 50 százaléka az alkalmazotti fizetésekből élők számára is megfizethető legyen.

Eközben a szintén csütörtökön tartott skóciai parlamenti választáson váratlanul jó eredményt ért el a Konzervatív Párt, amely 31 képviselői mandátumot szerzett a 129 tagú edinburghi parlamentben, kétszer annyit, mint az előző skóciai választásokon, és így a kormányzó Skót Nemzeti Párt első számú ellenzéki pártjává vált. Az eddig domináns Munkáspárt ugyanakkor 13 mandátumos veszteséggel és 24 képviselői hellyel a harmadik helyre szorult vissza – írja az MTI.

Top 0