• Tech
Faktor

Munkanélküli lesz a világ több, mint fele 30 év múlva

Moshe Vardi szerint a mesterséges intelligencia olyan veszélyt jelent a világ gazdaságára, amit nem lenne szabad alábecsülni. A szakértő szerint közeleg az idő, amikor a gépek nagyon sok feladatban felülmúlják majd az embereket.

Fotó: Europress - Carl Court/AFP

Fotó: Europress - Carl Court/AFP

Vardi egészen konkrétan azt fogalmazta meg, hogy 30 év múlva a világ népességének több mint a fele munkanélküli lesz a gépek miatt.  

„Hiszem, hogy a társadalomnak szembe kell néznie ezzel a kérdéssel, mielőtt még túlnőne rajtunk. Ha a gépek képesek lesznek szinte minden olyan munkát elvégezni, mint az emberek, akkor az emberek mit fognak csinálni? Nem látom ígéretesnek ezt a jövőképet, a munkavégzés elengedhetetlen az emberi jóléthez” – mondta Vardi, aki ragaszkodik ahhoz az elméletéhez, hogy az emberiségnek egzisztenciális kihívást jelenteken majd a robotok, akkor is, ha megkönnyítik az életünket.

Korábban hasonlóan vészes jövőről beszélt Stephen Hawking, Bill Gates és Elon Musk is, mindannyian tartanak a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésétől. Hawking szó szerint azt mondta, hogy ez a fajta intelligencia jelentheti az emberi faj végét, Musk pedig úgy jellemezte a mesterséges intelligenciát, mint a legnagyobb egzisztenciális fenyegetést.

Ellentétben az ipari forradalommal, a mesterséges intelligencia forradalma nem a fizikai képességekről szól majd Vardi szerint, hanem arról, hogy az emberi ész, és a mechanikai intelligencia és erő háborúját ki nyeri meg. Kínában egyébként a Foxconn és a Samsung már használ precíziós robotokat munkavégzésre emberek helyett.

Egy másik szakértő, Bart Selman arról beszélt újságíróknak, hogy a robotok és más rendszerek egyre jobban az életünk részévé válnak, és az emberek elkezdenek megbízni bennük. Hozzátette, a számítógépek alapvetően kezdik hallani és látni, amit az emberek csinálnak.

Top 0