• Belföld
Faktor

Szigorú szabályokkal büntetik a multikat, erre lehet számítani a jövőben

A külföldi multikat érinthetik a szigorú szabályok, de a kormány a kiskereskedelemben is új előírásokat vezethet be.

Az élelmiszerbotrány miatt a magyar kormány új javaslat­csomagot tervez elfogadtatni, amely a külföldi tulajdonú áruházláncokat hozná hátrányba – írta szerdán az Index. A javaslatok között olyan elképzelések is szerepelnek, melyek a nagyáruházak megsarcolásáról, illetve ellehetetlenítéséről szólnak. Például szabályoznák azt, hogy a jövőben mennyi pénzt költhetnek reklámra a cégek, emellett megadóztatnák a boltláncok ingyenes buszjáratait, továbbá az üzletek körüli parkolóhelyeket is. Emellett a munkavállalók védelmében kötelező foglalkoztatotti létszámot is előírnának a kiskereskedelmi egységek számára, miközben átalakítanák a diszkontokra vonatkozó törvényi meghatározást.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Magyar Idők szerint a javaslatokról még nem született döntés, így egyelőre nem lehet tudni, pontosan mely területeken és milyen mértékben várható szabályozás. Az viszont kiderült, hogy a kormány társadalmi egyeztetést akar a kérdésben, a szakmai szervezetek bevonásával.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A lap úgy értesült, különösen az élelmiszerek és a napi fogyasztási cikkek forgalmazásában érintett cégeket, azok piaci erőfölényéből eredő túlkapásait, ezzel együtt a teljes kiskereskedelmi ágazat működését, illetve azok szabályozási környezetét kívánják áttekinteni, és a szükséges mértékben szabályozni.

    Kommentek:

    Top 16