• Tech
Faktor

Műholdakkal "bombázza" az űrt az Európai Unió

A tervek szerint a Galileo és Kopernikusz programok keretében több mint 30 műholdat állít pályára a következő 10-15 évben az EU - közölte Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa Brüsszelben.

Fotó: Europress / HO / NOAA-NASA GOES Project - AFP

Fotó: Europress / HO / NOAA-NASA GOES Project - AFP

Sefkovic az Európai Bizottság új űrpolitikájának bemutatásakor elmondta, hogy az új műholdaknak különösen a jövőbeli európai hordozórakéták, az Ariane-6 és a Vega C kihasználtsága és életképessége szempontjából lesz jelentősége.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Kopernikusz program, a Föld-megfigyelési adatok vezető szolgáltatója már jelenleg is hozzájárul a tengereken életek megmentéséhez, a hatékonyabb válaszadáshoz földrengések, erdőtüzek és árvizek esetén, és lehetővé teszi, hogy a mezőgazdasági termelők jobban kezeljék az ültetvényeiket.

  A Galileo, Európa saját globális műholdas navigációs rendszere hamarosan pontosabb és megbízhatóbb helymeghatározást biztosít majd az önálló és az összekapcsolt autóutak, a vasutak, a légi közlekedés és más szektorok számára.

  Az európai EGNOS programot a GPS-jelek pontosságának növelésére hozták létre - ez életbiztonsági navigációs szolgáltatásokat nyújt légi, tengeri és szárazföldi felhasználóknak Európa legnagyobb részén - mondta Sefkovic.

  Az uniós biztos hozzátette, hogy számos innovatív startup vállalkozás már műholdas adatokat használ, például a mezőgazdasági termelők számára a földjeik hatékonyabb felügyeletének lehetővé tételére, helymeghatározási adatok használatára, vagy tengeri mentődrónok működtetésére.

  Sefkovic elmondta, az uniós űrprogramok már jelenleg is nyújtanak olyan szolgáltatásokat, amelyek a mindennapokban elengedhetetlenné váltak. Űradatokra van szükség a mobiltelefonok és a navigációs rendszerek használatához, a repülőgépek irányításához vagy műholdas televíziós adás továbbításához. Központi szerepet töltenek be a kulcsfontosságú infrastruktúrák, például erőművek, intelligens hálózatok vagy akár a banki tranzakciók védelmében. Az űradatok segítségével ellenőrizhetőek a határok és életeket menthetnek a tengeren.

  A biztos elmondta, hogy az EU 2014-2020 során 12 milliárd euró (1 euró mintegy 310 forint) értékű befektetést hajt végre csúcsminőségű űrprojektekkel kapcsolatban.

  Az európai űripar több mint 230 ezer szakembert foglalkoztat és mintegy 46-54 milliárd euró hozzáadott értéket generál. Európa gyártja a világ műholdjainak egyharmadát.

  Kommentek:

  Top 16