• Külföld
Faktor

Furcsa divat: Muhammad az egyik legnépszerűbb babanév

Közzétette a brit statisztikai hivatal, hogy a múlt évben melyek voltak a legnépszerűbb nevek a friss szülők körében - és a fiúknál nagy fordulatot tapasztaltak.

Az Egyesült Királyságban már a nyolcadik legnépszerűbb férfinév a Muhammad. Ha viszont az arab név további változatait – tehát a Mohammedet vagy éppen a Mohammadot – is hozzászámolják, akkor egyértelmű: tavaly a legtöbb fiú már ezzel a névvel jött világra az európai országban - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Közel tíz év alatt a Muhammad 35 helyet javított, a középmezőnyből került az élbolyba: múlt évben 3908 babát neveztek el így a szülők. Eközben a top10-ből kicsúszott egy olyan hagyományos angol keresztnév, mint a William.

  A szakértők szerint a névadási divatokra a popkultúra és természetesen a vallási-etnikai hovatartozás van hatással. Az utóbbi években megerősödött a Finnek, az Ezrák és az Aryák tábora, köszönhetően a Star Wars-filmeknek és a Trónok harca sorozatnak – de még ezek a nevek sincsenek a közelében sem az arab hátterűek erősödésének.

  Az Egyesült Királyságban mindig is rengeteg muszlim élt, de ebben az évtizedben igazi robbanást könyvelhetett el a brit városokban élő arab népesség. Ezen még tovább lendített a migránsválság is: 2014 óta százezrek próbáltak meg bejutni az országba, sok migránsnak sikerült Nagy-Britanniában letelepednie. Sokan abban bíznak, hogy pici gyerekekkel – főleg, ha azok brit területeken születnek – nem fogják kitoloncolni őket a hatóságok, ezért sorra születnek a kis Muhammadok, Mohamedek és társaik.

  A lányok esetében még nem tapasztalható ilyen jelentős változás, a tíz legnépszerűbb név között nem szerepel arab hátterű, és idén először sikerült az Oliviáknak megelőzniük az Ameliákat. Az arab nevek hiánya annak is köszönhető, hogy a muszlimok körében nincs egy olyan szimbolikus női név, mint a férfi oldalon a prófétát idéző Muhammad.

  A statisztika a 2016-ban született gyerekeket vette számításba: Angliában és Walesben tavaly 696271 baba született élve, közülük húszan nem kaptak hivatalosan nevet. A szülők közel 64 ezer névből válogattak.

  Kommentek:

  Top 16