• Külföld
Faktor

Különös összefüggés: jobb a bor, ha komolyzenére nő a szőlő

Korábban már kiderült, hogy Mozart zenéjének hallgatása pozitív hatással van az agyi tevékenységünkre, de egyes megfigyelések szerint az ilyen zenék hatására a tehenek is nagyobb tejhozammal bírnak. Egy olasz borász viszont azt állítja, hogy még a bor is jobb lesz tőle.

Giancarlo Cignozzi Toszkánában lévő 10 hektáros szőlőültetvényén kipróbálta Mozart zenéjének hatását. A Firenzei Egyetemmel együttműködve tucatnyi hangszórót helyeztek ki a megművelt területen. Egy kísérlet részeként kíváncsiak voltak arra, hogy a hangfrekvenciák mennyiben befolyásolják a növények növekedését.  Az eredményes kutatás érdekében Giancarlo megosztotta földjét, hogy kontroll vizsgálatokat is tudjanak végezni.

Finomabb lett Mozart zenéjétől a szőlő.

Finomabb lett Mozart zenéjétől a szőlő.

Első körben különböző zenei stílusokat játszottak, a szakrális zenéktől kezdve a gregorián kórusokon át egészen a barokk stílusig, 2-3 ezres frekvencián. (A legtöbb emberi beszélgetés hangrezgése 200 és 8000 Hz között változik, az emberi fül az 1000–3500 Hz-es hangmagasságokra a legérzékenyebb).

Cignozzi végül úgy döntött, hogy Mozart koncertjei szóljanak a hangszórókból, ami az úgynevezett aranyfrekvencia tartományába esik. Az eredmény meglepő volt. A kísérleti területen lévő szőlőknek nagyobb lett a levele, ráadásul a szőlő magasabb cukortartalommal és gazdagabb aromával bírt.

Stefano Mancuso professzor, a Firenzei Egyetem növényi neurobiológusa egyetért azzal, hogy a frekvenciák befolyásolhatják a növény összetételét, és ezáltal csökkentik a káros paraziták számát.

A lényeg a zene frekvenciája.

A lényeg a zene frekvenciája.

Nem arról van szó, hogy a szőlő megérti a zenét, vagy Mozartot értékeli. Az viszont vitathatatlan, hogy érzékelik a hang rezgéseit és a frekvenciákat. Kiderült, hogy a szőlőt a 100 és 400 Hz közötti alacsony frekvenciák befolyásolják. Az eredmények pedig valóban meggyőzőek a szőlő minőségével kapcsolatban. A legfontosabb viszont az, hogy a rovarok okozta betegségek száma is jelentősen csökkent a zene hatására.

Bár az eddigi eredmények arra utalnak, hogy valóban van összefüggés a hanghullámok és az egészségesebb szőlő között, a kutatók egyetértenek abban, hogy a kísérlet még mindig nem tudományosan igazolt. Azt mondják, hogy több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy határozott következtetéseket tudjanak levonni – írja a Circa.

Kommentek:

Top 0