• Külföld
Faktor

Hamarosan a világ tetején is lesz wifi

Fél éven belül a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten is lesz wifi a nepáli kormány ígérete szerint.

Fotó: Europress / Frank Bienewald - Getty Images

Fotó: Europress / Frank Bienewald - Getty Images

Az ingyenes szolgáltatást több táborban is kialakítják a Himalájában, az ázsiai ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontján. A Himalájába utazók már a 2860 méteren fekvő Luklában is ingyen használhatják majd a wifit, amelyet a Mount Everesten az 5380 méteren fekvő alaptáborig építenek ki - közölte a spanyol EFE hírügynökséggel Acsjutananda Misra, a nepáli távközlési hatóság szóvivője.

A hatóságok szándéka, hogy a turisták körében legnépszerűbb helyeken legyen ingyen elérhető internet. Ez jelentős előrelépés lesz az országban, ahol az internetpenetráció 54 százalékos.

A kezdeményezés célja a turisták kényelmének fokozása mellett az is, hogy természeti katasztrófák esetén könnyebb legyen a kommunikáció. "A Mount Everest régiójában gyakoriak a lavinák és sokan tűnnek el. Reméljük, hogy az internet-hozzáférés révén könnyebb lesz kezelni az ilyen helyzeteket" - mondta a szóvivő. Legutóbb 2015 áprilisában, földrengést követően zúdult nagy lavina a 8848 méteres hegy alaptáborára. A tragédiában 19-en meghaltak, hetvenen megsérültek.

A Mount Everesten jelenleg műholdas telefont használnak.   

A legnagyobb magasság, amelyen Nepálban elérhető az internet, a 4410 méteren fekvő Dingbocse. A helyi szállodák 2 megabyte forgalmat 3 dollárért kínálnak.

Kommentek:

Top 0