• Külföld
Faktor

Holttestek hevertek a táborban, tovább szedi áldozatait a hegy

Nepáli serpák négy holttestet találtak a Mount Everest egyik táborában. Velük együtt már 10 ember veszítette életét az elmúlt hónapban a világ legmagasabb hegyén.

A négy hegymászó testét a 8000 méter magasan lévő 4-es táborban, két sátorban találták meg kedd éjszaka - mondta el Mingma serpa, annak a Seven Summut Trek nevű csapatnak a tagja, melyhez az elhunytak is tartoztak.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan haltak meg és nem is azonosították őket. Ang Cering, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke szerint kedden szeles idő volt a hegyen.

8000 méter magasan találták meg őket.

8000 méter magasan találták meg őket.

A testeket azok a serpák fedezték fel, akik azért indultak a hegyre, hogy lehozzák Vladimir Strba 48 éves hegymászó holttestét. A szlovák alpinista a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap.

A hónap végén befejeződő idei mászószezonban eddig tízen vesztették életüket a Mount Everesten: a négy, egyelőre ismeretlen személyen kívül egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy indiai és egy 85 éves nepáli hegymászó.

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal a tavaszi szezonra 371 mászási engedélyt adott ki, ez rekordnak számít. Ennek a magas számnak pedig az az oka, hogy 2014-ben és 2015-ben nem volt lehetőség a csúcshódításra.

A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 hegymászó lelte halálát és 61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős földrengés indított el, 2014-ben pedig egy lavina 16 hegyi vezető halálát okozta.

Az idei szezonban eddig mintegy 120-an hódították meg a világ legmagasabb hegyét nepáli oldalról. Tavaly 443 személy mászta meg a Mount Everestet nepáli és további mintegy 200 tibeti oldalról, a kihívás akkor öt ember életét követelte.

Helyi idő szerint kedd hajnalban Klein Dávid és Suhajda Szilárd is elindult a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódítására, a két hegymászó várhatóan öt nap alatt teljesíti a "csúcsmászó kört". Az elmúlt másfél hónapban három akklimatizációs kört teljesítettek, az utolsó alkalommal rendhagyó módon a halálzóna kezdetén, 8000 méteren éjszakáztak, ezzel felkészítették a szervezetüket a csúcs elérésére – adta hírül az MTI.

Kommentek:

Top 0