• Külföld

A nehezebb úton ért Neszmélyi Emil a Mount Everest csúcsára

Neszmélyi Emil a hétvégén első magyarként jutott fel északról, a hegymászók által veszélyesebbnek ítélt útvonalon a Mount Everest csúcsára. Közben háromra emelkedett a Mount Everesten az idei mászószezon halálos áldozatainak száma. Egy indiai férfi hétfőre virradó éjszaka feltehetőleg magashegyi betegségben szenvedett. Két hegymászó hollétéről pedig szombat óta nem lehet tudni.

Neszmélyi Emil révén Magyarország is bekerült azon országok közé, amelyeknek legalább egy sikeres mászója Tibet felől ért fel a világ legmagasabb csúcsára.

Az északi nemzetközi Mount Everest-expedíciók egyetlen magyar tagjaként Neszmélyi Emil április 5-én indult el Katmanduba, és április 21-én érkezett meg a tibeti alaptáborba. Az akklimatizációs folyamat után a hegymászó múlt pénteken indult a csúcsra. A negyvenéves budapesti ügyvéd évek óta készült az expedícióra - írja az MTI.

Erőss Zsolt, Jelinkó Attila és Ugyan Anita után ő a negyedik magyar, aki felért a világ legmagasabb pontjára. A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben jutott fel a csúcsra.

A Mount Everest. Illusztráció.

A Mount Everest. Illusztráció.

Az Everestről pénteken a 43 éves Subhas Pault kísérői segítették le a hegyről, miután a férfi megbetegedett a 7950 méter magasan lévő negyedik táborban. A férfi csapatának két másik indiai tagjáról szombat óta nincsenek hírek, ők a csúcshoz közeli úgynevezett "halálzónában" tűntek el.

Subhas Paul halálával háromra nőtt az idei mászószezon áldozatainak a száma. Szombaton a 34 éves ausztrál Maria Styrdommal, egy nappal korábban a 35 éves holland Eric Arnolddal végzett a magashegyi betegség. Mindketten a csúcshódítást után, leereszkedés közben vesztették életüket.

Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa szerint a holttestek még a négyes táborban vannak, jelenleg a leszállításukon dolgoznak. Most épp nagyjából harminc hegymászó szenved fagyástól vagy betegségtől a csúcs közelében.

Az idei hegymászó szezon kezdete óta több százan vágtak neki a 8848 méteres Mount Everest meghódításának. A kedvező időjárásnak köszönhetően május 11. óta nagyjából 400 hegymászó érte el a csúcsot a nepáli oldalról.

Top 0