• Külföld

Tömeg volt a Mount Everest csúcsán

Egy nap alatt több mint 150 hegymászó jutott fel a Mount Everestre. Azért hódították meg egyszerre ennyien a csúcsot, mert csütörtökre megjavult az időjárás, és a hegymászók két nap után végre el tudtak indulni táboraikból.

A Mount Everest.

A Mount Everest.

A mászók között volt egy csoport katona az Egyesült Arab Emírségekből, de az indiai hadseregből is többen megmászták a hegyet. A nepáli kormányhivatalnok szerint nehéz lenne pontosan megmondani, hogy hányan értek fel a csúcsra vagy ki milyen országból érkezett.

Májusban csak két-három időszak szokott lenni, amikor az időjárás megengedi a mászást, ezért nem szokatlan, hogy egyetlen nap alatt sokan érnek a csúcsra. Az idei szezon eddig kedvez a hegymászóknak, főleg az elmúlt két év katasztrófáihoz képest.

A hegymászók többsége már biztonságban visszatért a lejjebb épített táborokba, a csúcs környékén viszont még mindig jó idő van.

Május 11. óta szinte naponta ért fel ember a 8850 méter magasságban fekvő csúcsra, de kedden és szerdán nem indulhattak el a mászók, mert erősen fújt a szél – írja az MTI.

Tavaly egy erős földrengés hatalmas lavinát indított, ami miatt 19 mászó halt meg a hegyen,  61-en pedig megsérültek az alaptáborban. 2014-ben 16 serpa halt meg egy lavina miatt, amely az alaptábor fölött sodorta el őket.

Top 0