• Belföld
Faktor

Mentőmotorosok: oda is eljutnak, ahová a mentőautó nem

Gyakran 180 kilométeres sebességgel hajtanak a mentőmotorosok. Amikor túl nagy a forgalom, vagy olyan helyre kell menni, ahová nem tud bejutni a mentőautó, a motoros mentőorvosok indulnak útnak. Ők azok, akik leggyorsabban eljutnak a bajba jutott emberekhez, és életet mentenek.

A motoros orvosokat az esetek felében súlyos, életveszélyes sérülésekhez riasztják. Gyakran nehezen megközelíthető balesetek helyszínére kell kimenniük, és a sérültek élete perceken múlik.

11 éve kezdődött a motoros mentésAz első magyar mentőmotorok 2005-ben indultak útjukra. Az autópályákon, vagy forgalmas fővárosi utakon történő súlyos balesetek során gyakran előfordult, hogy a mentőautó képtelen volt a baleset helyszínét megközelíteni, az egymásra torlódó kocsik, vagy az autópályán a leállósávot eltorlaszoló teherautók, kamionok miatt. A súlyos közlekedési balesetek során ugyanakkor a sérültek élete gyakran perceken múlhat, így született elhatározás az egyszemélyes mentőegységek, a motoros mentők csapatának megalakulásáról.

Illusztráció: facebook

Illusztráció: facebook

Az első 10 percen múlik mindenA Magyar Mentőmotor Alapítvány idén 34 mentőtiszttel és mentő szakápolóval állt szolgálatba; öt 1200 cm3-es motorjuk az autópályákon teljesít szolgálatot, míg két 300 cm3-es nagyrobogójuk Budapesten érkezik a sérültek segítségére. Az egyszemélyes mentőegység elvének megfelelően a motorokon gyakorlatilag minden sürgősségi eszköz megtalálható, amely a sérülések ellátásához, vagy akár újraélesztéséhez kell. A motoros mentősök a riasztást követően pár percen belül akár 180 km/h-s sebességgel száguldanak a balesethez, ahol az esetek 30-40 százalékéban súlyos, életveszélyes sérüléseket kell ellátniuk, gyakran a helyszínen lévő autóvezetők, bejelentők segítségével. Mivel egy baleseti sérülés során az első 10 percben kapott ellátás határozza meg a beteg életben maradását, illetve gyógyulási idejét, ezért rendkívül fontos a mentőmotorosoknak, hogy a motorjaik egészségügyi és technikai felszereltsége is tökéletes legyen.   

Mindenből a legjobbatMindenből csak a legjobbat használják. Ez vonatkozik az öltözékre és bukósisakra épp úgy, mint a motorok sürgősségi beavatkozáshoz szükséges felszereltségére, a motorok szervizelésére, vagy a motorabroncsokra. Amikor a mentőtiszt 180 km/h-s sebességgel száguld egy sürgős esethez az autópályán, akkor teljes biztonságban kell éreznie magát a motoron, hogy csak az útra, az érkezéskor pedig a sérült emberek ellátására tudjon koncentrálni.

A Bridgestone először 2014-ben támogatta motorabroncsokkal a Magyar Mentőmotor Alapítványt, és az együttműködés azóta is töretlen: idén 23 Bridgestone Battlax motorabroncs szettel vágnak neki a szezonnak a mentőmotorosok.

Fotó:facebook

Fotó:facebook

A profilmélység és az ideális abroncsnyomás a motorok esetében is legalább olyan fontos, mint a kocsiknál, hiszen még az autók kerekei kb. tenyérnyi felületen érintkeznek a talajjal, addig egy motorguminál az úttestet tényleges érintő felület nagysága alig néhány cm2. A mentőmotorosoknak azonban nem kell aggódniuk emiatt: minden szezonban teljesen új szetteket kapnak, és közel 200 km/h-s sebességénél is teljes biztonságban haladnak.  

Kommentek:

Top 0