• Külföld
Kummer Dóra

Mostantól nem házasodhatnak a tizennyolc év alattiak

Eddig a fiatal lányok tizenhat éves koruktól, a fiúk tizennyolc éves koruktól házasodhattak Zimbabwében. A bíróság most módosított a törvényen.

Mostantól senki nem házasodhat tizennyolc éves kor alatt semmilyen formában, vagyis a hatóságoknál nem regisztrált, hagyományokon vagy valláson alapuló együttélést is betiltották.

A korhatárhoz kötött házasodás kérdése 2014-ben merült fel először két fiatal nő miatt, akiket házasságra kényszerítettek. A most húszéves Ruvimbo Tsopodzi 15 évesen ment férjhez, később viszont elmenekült erőszakos férjétől és visszament szüleihez.

Loveness Mudzuru, akit szintén tizenöt évesen kényszerítettek házasságra, tizenkilenc éves korára már két gyereket szült. A bíróság előtt elmondta, mennyire "gyötrelmes és fájdalmas gyerekként gyereket nevelni".

EZT IS AJÁNLJUK:
    Illusztráció.

    Illusztráció.

    Fotó: Mészáros Annarózsa

    A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet szerint a 20 és 49 év közötti zimbabwei nők harmada ment férjhez tizennyolc éves kora előtt. A szervezet közölte, hogy az afrikai országban az is előfordul, hogy tizenkét éves lányok házasodnak vallási okokból vagy azért, hogy kitörjenek a szegénységből.

    Top 16