• Külföld

Mostantól csak állni szabad a metró mozgólépcsőjén

Hathónapos próbaidőre elrendelték, hogy csak állni szabad a londoni metró egyik legforgalmasabb állomásának, a Holbornnak a mozgólépcsőin - írta a BBC News.

Egy korábbi kísérlet bebizonyította, hogy ha az utasok nem rohangálnak le vagy fel a mozgólépcsőkön, akkor gyorsabb a tömeg haladása. Amikor novemberben arra kérték az embereket, hogy csak álljanak a mozgólépcsőn, a tömeg torlódása 30 százalékkal csökkent - közölte a brit főváros közlekedéséért felelős vállalat, a TfL.

A Holborn állomáson marad egy harmadik, felfelé vezető mozgólépcső, ahol a jövőben is felmehetnek az utasok.  

Illusztráció.

Illusztráció.

A londoni metró illemszabályai szerint az utasoknak a mozgólépcső jobboldalán kell állniuk, miközben a baloldalon bárki szabadon közlekedhet. Az olyan állomásokon viszont, ahol a mozgólépcső több mint 18 méter magasra visz fel, a baloldali rész általában üres marad, miközben hatalmas sorok kígyóznak a lépcső alján.

A Holborn állomás mozgólépcsője 23,4 méter hosszú. A novemberi kísérlet kimutatta, hogy csúcsidőben több mint 16 ezren, máskor több mint 12 ezren veszik idénybe.

A hathónapos próbaidő alatt kipróbálják valamennyi szakértők által írt közleményt, hogy kiderüljön, melyikkel sikerül legjobban rábírni az embereket a szokásaik megváltoztatására – írja az MTI.

Top 0