• Kultúra
Faktor

Most közölték: elhunyt Tandori Dezső, magyar költő

Tandori Dezső 80 évet élt.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

Nyolcvan éves korában elhunyt Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus, a nemzet művésze - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia a család nevében szerdán az MTI-vel. A közlés szerint az alkotót szerda hajnalban érte a halál.

Tandori 1938-ban született, az egyetem magyar-német szakának elvégzése után nevelőtanárként dolgozott, majd 1964-ben főiskolai nyelvtanár lett. 1971-től szabadfoglalkozású íróként és műfordítóként működött.

Első, Töredék Hamletnek című kötete az 1958 és 1968 között írt verseit tartalmazza, 1973-ban megjelent, második kötete, az Egy talált tárgy megtisztításaát az első magyarországi posztmodern verseskötetként tartja számon az irodalomkritika.

Tandori műfordítóként is nagy jelentőséggel bírt, olyan szerzők műveit fordította, mint Franz Kafka, Rainer  Sylvia Plath, Maria Rilke, J.D. Salinger, vagy Virginia Woolf.

Tandori Dezső munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1978-ban József Attila-díjat kapott, 1996-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját vehette át, 1998-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 2007-ben vehette át a rangos német kitüntetést, a Goethe-érmet, 2014 óta volt a nemzet művésze.

Kommentek:

Top 0