• Kultúra
Faktor

Most közölték a szomorú hírt: meghalt Aretha Franklin

Az énekesnő hosszú évek óta küzdött a rákkal. 76 éves korában hunyt el szerettei körében.

Csütörtökön detroiti otthonában, szerettei körében elhunyt Aretha Franklin. A világhírű soulénekesnő 76 éves volt. Nyolc évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot, de csak tavaly vonult vissza a fellépésektől.

Ő volt az első nő, aki bekerült a Rock and Roll hírességek csarnokába. Franklin már gyerekkorában gospelt énekelt tiszteletes édesapja templomában. 1960-ban, 18 évesen elkezdett érdeklődni a világi zene iránt, így karrierjét is erre építette fel. A Columbia Records kiadó számára kezdett felvenni dalokat, a siker azonban nem volt áttörő.

1967-ben leszerződött az Atlantic Records kiadóhoz, amely gondozásában olyan kritikailag és kereskedelmileg sikeres dalokat adtak ki, mint a Respect, a (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, a Spanish Harlem és a Think. Felvételei közül összesen 112 került fel a Billboard slágerlistáira: a Billboard Hot 100 listán 77, a legjobb tíz popdal között 17 dala szerepelt, az R&B slágerlista csúcsát pedig hússzor érte el, amivel a Billboard történetében a listákon legtöbbet szereplő női előadóvá vált.

Több évtizedes karrierje során Franklint összesen 44 Grammy-díjra jelölték, melyekből tizennyolcat nyert el. 75 millió példányszámban értékesített lemezeivel minden idők egyik legsikeresebb előadója

Kommentek:

Top 0