• Belföld
Faktor

Most jött a hír: elhunyt a népszerű magyar zenekar frontembere

Súlyos betegség után halt meg Orbán József.

Hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere - jelentette be Littvay Imre zenekarvezető.

Orbán József 1943. március elsején született Pinkamindszenten. A 100 Folk Celsiust 1976 nyarán alapította Littvay Imre, Balla Gábor és Somogyi Tibor társaságában. A zenekar teljes pályafutása alatt főként country és bluegrass dalokat írt. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak.

A zenekar első, 100 Folk Celsius című lemeze 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el és szinte rögtön aranylemez lett. A nagy ugrást az 1984-ben megjelent a harmadik sorlemezük, és egyben első gyereklemezük, a Paff, a Bűvös Sárkány hozta el, amiből 300 000 példányt adtak el, és előbb arany-, majd platinalemez lett. A zenekar pályafutását folytonos kettősség jellemezte, mert miközben az Egyesült Államokban rangos country fesztiválokon játszottak, és több sikeres turnét is lebonyolítottak, itthon gyerekdalokat játszó zenekarként maradtak meg a nagyobb közönség számára. A zenekar 1987-ben megkapta a Magyar Rádió eMeRTon díját.

Kommentek:

Top 0