• Külföld

Most a horvát belügyminiszter bírálta a magyarokat

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter Zágrábban a tranzitlehetőségek bővítéséről és Görögország befogadóképességének növeléséről beszélt vasárnap.

A belügyminiszter újságíróknak azt nyilatkozta, hogy egyedül Görögországnak kell növelnie befogadóképességét, ötvenezer főre. A többi országnak pedig, amely a nyugat-balkáni migrációs útvonalon van – köztük Magyarországnak is – a tranzitlehetőségeket kell bővítenie – írja az MTI.

Ranko Ostojic szerint

senki sem nevezheti ki magát megfigyelőnek, valamint zárhatja le határait és tehet úgy, mintha semmit sem látna.

A belügyminiszter elmondta, hogy elvárják, hogy Magyarország is részt vegyen a migránsok ellátásában. Mindenkinek be kell kapcsolódnia, az ellátás módjáról pedig majd az Európai Unió dönt.

Ostojic vasárnap meglátogatta a Slavonski Bródban lévő tranzitközpontot, amely keddtől működik. Eközben a Szerbiában felkészülnek a migránsok vonattal való odaszállítására.

forrás: MTI

forrás: MTI

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 300 ezer migránst vettek Horvátországban nyilvántartásba. A szerb-horvát határt illegálisan átlépők többsége Bapska körzetében érkezett. Ranko Ostojic azt mondta, hogy naponta 7000 migránst fogadnak és szerinte a hideg idő beköszöntével sem lesz számukban változás.

Horvátország korábban többször bírálta Magyarországot a határzár miatt. Erre Szijjártó Péter korábban a Faktornak adott interjúban  reagált. Többek között azt mondta, hogy a horvát választások miatt foglalkoznak Magyarországgal a horvát politikusok. A kampány részéve akarják tenni a horvát-magyar viszonyt, de ezt Magyarország elutasítja és nem fogja hagyni.

Top 0