• Külföld
Faktor

Mosolyogva indultak gyilkolni a terroristák Isztambulban, kidolgozott terv alapján öltek

A három férfi török források szerint egy hónappal a támadás előtt Szíriában, Rakkában járt. Lakást béreltek Isztambulban és pontosan kidolgozták a reptéri terrortámadás tervét. A merénylet előtti pillanatokat felvette a reptér kamerája, hárman láthatók rajta és mosolyognak.

A 3 terrorista Rakkából érkezett Isztambulba és a Fatih kerületben béreltek lakást, ott készültek fel a terrortámadásra. Lövöldöztek, majd felrobbantották magukat, kiderült, mindez előre megírt forgatókönyv alapján történhetett.

A támadók orosz, üzbegisztáni és kirgizisztáni állampolgárok voltak. Egyikük útlevelét megtalálták a bérelt lakásban - írja a CNN. Török források szerint Oszman Vagyinov az Iszlám Állam csecsen tagjának útlevelét találták meg.

A Sun arról ír, hogy a támadást pontos tervek alapján hajtották végre. Téli ruhában, turistának álcázva érkeztek meg az Atatürk reptérre. Az utolsó pillanataikat rögzítette a kamera, elégedetten mosolyogtak rajta, majd gyilkolni indultak. Amikor látták, hogy a biztonsági kapun nem jutnak át, egyikük tüzelni kezdett, majd amikor a kapuban álló vámtiszt – aki hősi halált halt – rálőtt, felrobbantotta magát. Ezzel pánikot és káoszt keltett, így a másik két támadó bejutott a kapun. A második támadó felrobbantotta magát az érkezési terminálon, ezzel megsemmisítette az átvilágítást végző röntgenberendezést, a harmadik támadó pedig felfutott az indulási csarnokba, ott robbantotta fel magát.

A merényletben eddig 43 ember halt meg, és több mint 200-an megsérültek.

Kommentek:

Top 0