• Külföld
Faktor

Botrány a fiúkórusban: évtizedeken át molesztálták a gyerekeket

A fiatalok nem tudtak segítséget kérni.

67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata. (Képünk illusztráció.)

67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata. (Képünk illusztráció.)

Több tucat gyermeket ért szexuális bántalmazás 1945 óta a németországi Regensburg katolikus székesegyházának világhírű fiúkórusában (Regensburger Domspatzen). A regensburgi egyházmegye vezetése által elrendelt független, külső vizsgálat megállapította, hogy a kórus mellett előkészítő iskolát, bentlakásos általános iskolát és zenei gimnáziumot működtető oktatási és zenei egyházi intézményben a második világháború óta 547 egykori diákot ért bántalmazás, és köztük 67 diák volt szexuális bántalmazás áldozata.

A feltárt cselekményekért nagy valószínűséggel 49 ember felelős, aki testi és szexuális bántalmazást követtek el - írja az MTI. Az esetek többsége ugyan a hatvanas és a hetvenes években történt, de nagy valószínűséggel még a kilencvenes évek elején is előfordultak erőszakos cselekmények.

A vizsgált időszakban néhány kivételtől eltekintve valamennyi feltárt cselekmény bűncselekménynek számított. A fizikai erőszak mellett a pszichikai, lelki erőszak formái is előfordultak. Az áldozatok közül sokan még ma is szenvednek a lelki traumától.

A több mint ezer éve, 975-ben alapított intézmény oktatási, nevelési rendszere a vizsgált időszakban teljes egészében "a zenei csúcsteljesítmény, és ezzel a siker" szolgálatában állt. Az "elszigetelés és a kommunikáció megtagadásának csaknem tökélyre fejlesztett rendszere" pedig megakadályozta, hogy a visszaélésekről kijussanak információk az intézmény falai közül - állapították meg a jelentésben.

Az intézményben időközben megszüntették a visszaéléseket ösztönző szervezeti, működési hibákat, korszerű pedagógiai módszerekkel dolgoznak és célzott prevenciós eljárásokkal igyekeznek elkerülni az esetek megismétlődését.

Kommentek:

Top 0