• Élet
Faktor

Fél szemükre megvakultak a mobiltelefontól

Ideiglenesen megvakult a fél szemére két nő, miután az ágyban fekve a mobiltelefonjukat nézték. A jelenségnek az orvosok az "átmeneti okostelefon-vakság" nevet adták.

Az orvosok szerint nem veszélyes az a betegség, amiben két angol nő is szenved. A 22 és a 40 éves nők átmeneti vakságát az okozta, hogy a sötét szobában, oldalt fekve nézték a telefonjuk fényes képernyőjét az egyik szemükkel. A másikat eltakarta a párna. Így az egyik szemük a sötétséghez alkalmazkodott, míg a másik a fényhez. Amikor kikapcsolták a telefont, átmenetileg megvakultak. A tünet mindig az azzal ellentétes oldalon lévő szemen jelentkezett, amelyik oldalukon feküdtek.

A nőknek az a szeme, amelyiket korábban eltakarta a párna, a teljesen sötét szobához is jól alkalmazkodott. A másik szemükre vakultak meg a telefon kikapcsolása után. Ez a vakság akár 15 percig is eltartott és többször is előfordult az elmúlt hónapokban. A betegek MRI-kivizsgálásra is elmentek, mielőtt egy szemspecialista látta őket, aki aztán megírta a jelenséget a The New England Journal of Medicine orvosi szaklapban. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a sötétben mindkét szemünkkel egyszerre nézzük a telefon képernyőjét.

Kommentek:

Top 0