• Tech
Faktor

Teljesen átalakulnak a vásárlásaink - új, egyszerű fizetési mód terjed

Nemcsak a fiatal, de az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb a mobilos fizetés.

A bankolásnál és a fizetésnél is egyre nagyobb az igény a mobileszközökre szabott, digitális megoldások iránt - erre szolgál a legújabb megoldás, a mobilfizetés. Ez még most is újkeletű dolognak számít, de a Napi.hu összegyűjtötte, hogy mit kell tudni róla.

Az okostelefonok megjelenése és elterjedése mára nemcsak az átlagember kommunikációs szokásait, hanem immár a fizetési lehetőségeit is alapvetően átalakította. Mivel ez az eszköz állandóan nálunk van, kézenfekvőnek tűnik a lehetőség, hogy fizessünk is vele, erre való a mobiltárca.

Csak egy érintés és már fizettünk is.

Csak egy érintés és már fizettünk is.

A mobiltárca olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó a hagyományos pénztárcában tárolt értéktárgyait - így a fizetőeszközeit (bankkártya, kupon, hűségkártya), okiratait (személyi igazolvány), valamint belépőkártyáit és jegyeit digitalizálja és a mobiltelefonján keresztül használja.

Magyarországon immár öt kereskedelmi banknál érhető el a mobilfizetés: a K&H, az OTP, az MKB Bank, a Gránit Bank és a Budapest Bank egyaránt kínál ilyen szolgáltatást, amely egyelőre csak Androidon működik.

Megkönnyíti az életetMára egyre több tranzakció fut végig teljes egészében okostelefonon. A mobileszközbe digitalizált bankkártya pedig számos helyzetben megkönnyíti az életet, szinte mindenfajta fizetést meg tudunk vele oldani.

Szükség van egy legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező, NFC-képes mobilkészülékre, egy mobiltárca-alkalmazásra, és az alkalmazásba regisztrálható bankkártyára. A fizetésnél ötezer forintig nem kell más azonosítás, az efeletti vásárlás feltétele pedig egy azonosító kód (a bankkártya PIN-kódja vagy a mobiltárca által megadott egyéb kód) megléte.

Hol lehet használni?A jó hír, hogy a technológiai feltételek országszerte adottak, az MNB friss adatai szerint ugyanis a vásárlók már mintegy 116 ezer terminálnál fizethetnek egyetlen érintéssel, akár a mobiljukkal is.

Az üzletekben elérhető mobilfizetés látványosan egyszerű: a telefonunkat érintjük a terminálhoz, ugyanúgy, mint az egyérintéses bankkártyánkat. A lehetőséggel egyre többen élnek, látványosan emelkedik ugyanis a mobilos érintéssel végrehajtott fizetések száma: idén május végéig a Mastercard adatai szerint az előző évhez képest 26-szoros volt a növekedés a tranzakcióknál. Az egyetemisták fizetési szokásait mérő kutatásuk szerint a fiatalok 20 százaléka már használta a telefonját érintéses fizetésnél. A diákok számára amúgy is fontos a nyári fesztiválidőszak. A Mastercard ezért a legnagyobb készpénzmentes fesztiválokon akciókkal várja azokat, akik a jelenleg elérhető öt banki mobiltárca valamelyikével fizetnek.

A mobilfizetés az idősebbek számára pedig azzal lehet vonzó megoldás, hogy a mobileszközbe digitalizált bankkártyával a rezsiszámlákat is ki lehet egyenlíteni egyszerűen, az okostelefon segítségével. Számukra további lehetőséget jelent az iCsekk alkalmazás, amely ugyan nem újgenerációs mobilfizetési megoldás, de szintén egyszerű, kényelmes és gyors fizetést tesz lehetővé a mobileszköz segítségével. Az iCsekk alkalmazással közüzemi számlákat a postai csekken lévő QR kód lefotózásával, bankkártyával lehet befizetni, akár egy karosszékben, otthon ülve.

Biztonságos ez?A mobilfizetés tehát egyszerű: a pénztárnál elég telefonunkat a terminálhoz érinteni ugyanúgy, mint az egy érintéssel működő bankkártyánkat. De mindez biztonságos is: olyan, mint ha a bankkártyánkkal fizetnénk, sőt további biztonsági megoldások is alkalmazhatók. Az okostelefonon ugyanis nem tárolódik fizikai kártyaadat, a Mastercard technológiájával ugyanis a fizikai kártyaszám helyett egy virtuális, titkosított kártyaszám készül, így a kereskedő terminálja és az elfogadó bank között ez a virtuális kártyaadat kel útra a fizetési műveletekben.

Fontos tudni, hogy a mobilfizetés lehetőségét egy érintéssel szüneteltethetjük, majd újra aktiválhatjuk a különböző applikációkban. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést érzékelünk vagy esetleg megtörténik a baj és elveszik a telefonunk, a már korábban megszokott módon le tudjuk tiltani fel a virtuális bankkártyát - vagy akár a banki applikációt is - a bankunknál.

Kommentek:

Top 0