• Tech
Faktor

Az Ön telefonja is gyorsan lemerül? Egyre több mobilt törnek fel a csalók

Az alkalmazásokon keresztül férhetnek hozzá a készülékéhez.

Ha mobilunk rendszeresen túlmelegszik, egyre lassabban fut, és hamar lemerül, valószínű, hogy kriptovalutát bányásznak vele a tudtunk nélkül - írja a Computerworld az Eset szakértőire hivatkozva.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A kriptobányászat - dacára annak, hogy az elmúlt időszakban sorra zuhant vissza a bitcoinhoz hasonló termékek árfolyama - korunk egyik legnagyobb üzlete. Míg sokan ezt teljesen legálisan, a saját eszközeikkel teszik, addig egyre több csaló mások telefonjára, számítógépére, digitális eszközeire telepít olyan programokat, amelyek a felhasználó tudta nélkül neki termelnek pénzt.

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. A Bitcoin a legelső és legismertebb kriptovaluta, 2009-ben került kibocsátásra egy Satoshi Nakamoto álnéven ismert ember által. Lényege, hogy az egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak fogadni és küldeni mindenféle központosítás nélkül.

Egyre nő azoknak az alkalmazásoknak a száma, amelyek rejtett kódokat tartalmaznak, és a tulajdonos tudtán kívül kriptovalutabányász gépezetté alakítják a mobilt. Különösen androidon jelentkezik a probléma, mert az Apple iOS-e szigorúbban ellenőrzi az App Store-ból letöltött alkalmazásokat - írja a portál.

Árulkodó, ha a telefon gyorsan lemerül, lassabban futnak rajta az alkalmazások, vagy időről időre túlmelegszik - jelzik az Eset kiberbiztonsági cég szakértői. Ezen kívül még a sávszélességben érzékelhető kiesés, lassulás is utalhat a bányászatra.

A problémát megelőzni egyszerű: a számítógépeken mindig legyen vírusirtó, míg a telefonoknál arról kell gondoskodni, hogy az operációs rendszer és az appok legfrissebb változatai legyenek az eszközre telepítve. Emellett alapszabály, hogy csak hivatalos forrásból (Google Play Áruház, Apple App Store) töltsön le bárki bármilyen alkalmazást a készülékre.

Kommentek:

Top 0