• Autó
Autószektor

Mobilis: Diáklabor a jövő generációjának

A tanév kezdetétől jelentősen átalakult Győr természettudományos élményközpontjának, a Mobilisnek a működése. A megújult Mobilis a tanítási napokon alapvetően általános iskolai csoportok fogadására és a diákok hosszú távú fejlesztésére fókuszál, megtartva az ismert és közkedvelt "tudományos játszótér" funkcióját is - jelentették be az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

A város képviseletében Borkai Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, gondolkodásban profilváltás történt, a jövő nemzedékét akarják megszólítani. Dr. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora arról beszélt, a jövő generációját nem két héttel az érettségi előtt kell elérni, hanem sokkal előbb, általános iskolás korban vagy akár már óvodás korban.

Az újonnan kialakított Mobilis Diáklabor foglalkozásai 20 győri és Győr környéki iskola diákjai számára nyújtanak egyedülálló lehetőséget a műszaki és természettudományokkal való élményszerű foglalkozásra, valamint az iskolai tananyag elmélyítésére, kiegészítésére – tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A diákok és tanáraik egybehangzó értékelése szerint kitűnő hangulatú, élmény dús, játszva tanító foglalkozásokon már az első hetekben több mint 2000 diák vett részt.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

EZT IS AJÁNLJUK:

  Dr. Dőry Tibor, a Mobilis ügyvezetője elmondta, hogy a Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Széchenyi István Egyetem által közösen működtetett Mobilis országosan is egyedülálló intézmény, amely mára a térség meghatározó pályaorientációs központjává vált. A központ új fejlesztése a Mobilis Diáklabor, amely létrejöttét a három éves időtartamú, „Természettudományos élménypedagógiai programok fejlesztése Győrben és térségében, a GYEKE és a Mobilis együttműködésében” című EFOP pályázat tette lehetővé. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a korszerű, kísérletközpontú, élményszerű oktatás elterjesztéséhez.

  A Diáklabor projekt részben infrastrukturális fejlesztést jelent. A teljesen átalakult földszinti kiállítótérben egy jól felszerelt, egyetemi előadóra emlékeztető előadótér és egy 120 fő befogadóképességű lelátó került kialakításra, valamint 10 db, egyenként 8 fő foglalkoztatására alkalmas, kitűnően felszerelt laborsziget várja a diákokat. A színvonalas infrastruktúra biztosításánál is fontosabb a projektben lezajlott tananyagfejlesztés.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A Mobilis szakmai stábja 9 különböző foglalkozástípust fejlesztett ki, szoros együttműködésben a partnerintézmények természettudományos szaktanáraival. Az iskolai tanmenetekbe integrált és a csoportokat kísérő szaktanárok aktív közreműködésével zajló foglalkozások célja kisiskolás korban a természettudományok iránti veleszületett érdeklődés fenntartása, későbbi életszakaszban annak elmélyítése, valamint tehetséggondozás, vagy szükség esetén felzárkóztatás. A legnépszerűbb programok közé tartoznak a 2-6. osztályos diákok számára kínált témanapok, valamint a kihelyezett természettudományos órák, amelyekre 7-8. osztályos tanulókat vár a Felfedezések Háza. Mindkét foglalkozás látványos kísérleti bemutatóval kezdődik, majd önálló tanulói kísérletezéssel, mérésekkel folytatódik az egyedülálló eszközökkel felszerelt laborszigeteken – mondta el Rákosi Szabolcs, a Mobilis Diáklabor projekt vezetője.

  A Diáklabor foglalkozásainak köszönhetően jelentősen megnőtt a Mobilis kihasználtsága: a tanév kezdete óta eltelt három hétben 20 iskola 101 osztályából több mint 2100 diák vett részt a foglalkozásokon. Az átalakult működési modell értelmében az egyéni látogatókat, a családokat tanítási napokon 15:30-18:00 között, szombatonként pedig 09:00-18:00 várja a tudományos élményközpont.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A Felfedezések Háza következő kiemelt rendezvénye az ingyenesen látogatható Kutatók Éjszakája volt. Ezen a rendezvényen mutatkozott be a nagyközönség számára a Mobilis másik új fejlesztése, a MobilITy digitális élményközpont.  

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

  Kommentek:

  Top 16