• Tech
Faktor

Pestisként terjed az új mobilvírus

Frissítésnek álcázták a vírust, érdemes figyelni, mire nyomunk rá!

Viharos gyorsasággal kezdett el terjedni a márciusban felfedezett Roaming Mantis nevű mobilos trójai vírus.

A Kaspersky Lab szerint a vírus már világszerte szedi áldozatait, nem csak androidos és iOs-es telefonokon, de asztali számítógépeken is. Első körben japán, kínai, indiai és bangladesi felhasználók váltak a támadás áldozatává, azóta azonban rendkívüli gyorsasággal terjed a fertőzött készülékek száma világszerte, így Európában és a Közel-Keleten is - írja a 24.hu.

A támadók routereken keresztül fertőzik meg az androidos eszközöket és táblagépeket. Az iOS-es felhasználókat egy adathalász oldalra irányítják át DNS-eltérítéses módszerrel, és ellopják személyes adataikat. A megfertőzött asztali gépeket és laptopokat kriptovaluta bányászására utasítják.

A Roaming Mantis átirányítja a felhasználót egy oldalra, ahol egy általában Chrome-, vagy Facebook frissítésnek álcázott kártékony program letöltésére veszi rá netezőt. Az iOS-es felhasználókat bejelentkezési adataik, és bankkártya adataik megadására kérik egy hitelesnek tűnő, de hamis Apple oldalon keresztül.

A biztonsági szakemberek szerint az is lehet, hogy valahol egy államilag finanszírozott, pénzszerzésre ráállított csoport terjeszti a vírust. A jelszavak megváltoztatása, megbízható, naprakész vírusirtók telepítése és használata segít a megelőzésben, illetve a DNS szerver cím ellenőrzése is hasznos lehet.

Kommentek:

Top 0