• Tech
Faktor

Nagy probléma a mobiloknál, ezért merül gyorsabban az összes új modell

Az akkumulátorok kapacitása véges, ezt pedig már szinte el is érték a gyártók.

A mobilgyártók legújabb készülékei jellemzően azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy legalább egy egész napig bírják a folyamatos nyomkodást, ami bizonyos esetekben távol áll a valóságtól. A The Washington Post szerzőjének feltűnt, hogy a legújabb csúcsmobilok sem hozzák azt az üzemidőt, amit elvárnánk a modern technológiától, sőt, egyes esetekben az újabb mobilok akár rosszabbul is teljesíthetnek elődjüknél.

Több portál szerzőivel együtt elvégzett egy tesztet, melynek során 13 mobilon futtatták ugyanazokat a feladatokat. A kísérlet meglepő eredményekkel zárult: az új iPhone XS például hamarabb merült le, mint a tavalyi iPhone X, a Google Pixel 3 pedig másfél órával kevesebbet bírt a Pixel 2-nél. (Ezeknek a számoknak ellentmond a Consumer Reports tesztje, miszerint az XS 25 százalékkal szívósabb ilyen téren, mint az iPhone X.)

Ugyanazt a modellt többen is tesztelték eltérő eredményekkel, ezért átlagot vontak a számokból. Következtetésként a szerzők viszont megegyeztek abban, hogy az OLED-panellel, vagy a fejlettebb kijelzőkkel felszerelt készülékek rosszabbul teljesítenek üzemidő terén, és érdemes lejjebb vennünk a kijelző fényerejét, ha minél tovább akarjuk használni a mobilt egy töltéssel.

A gyártók szívesen beszélnek egy új modell bejelentésekor hosszabb üzemidőről, de az iparban nyílt titok, hogy a manapság használt lítiumion-akkumulátorokból egyszerűen már nem lehet többet kihozni.

"A telepek kapacitása rendkívül lassan növekszik, körülbelül évente 5 százalékot. Ezzel szemben a mobilok fogyasztása gyorsul, több mint öt százalékkal” – magyarázta a Postnak Nadim Maluf, a Qnovo cég vezetője.

Ez többek közt az egyre nagyobb felbontású kijelzők, kifinomultabb alkamazások miatt van, és persze azért, mert a felhasználók összességében egyre többet tapadnak a mobiljukra. Ugyan sok mobil támogat gyorstöltést, a lítiumion-telepeknek fizikai korlátaik vannak, amiket feszegetve a robbanás veszélye is felmerülhet.

Kommentek:

Top 0