• Pénz
Kiscsatári Ferenc

Talán utoljára csökkent az alapkamat

A jegybank tisztviselői korábban többször is kijelentették, hogy folytatják a jegybanki alapkamat mérséklését. A Monetáris Tanács így is tett, és szerdától 0,9 százalék az alapkamat. Az elmúlt időszakhoz képest annyi változás történt, hogy az inflációs kilátások és a gazdaság helyzete miatt úgy tűnik, hogy egy időre ez volt az utolsó kamatcsökkentés.

A kamatdöntésről kiadott MNB-közlemény alapján a szakemberek úgy gondolják, hogy - legalábbis egy időre - véget ért a kamatcsökkentés. A jegybank az elmúlt négy évben három nagyobb ütemben csökkentette 7 százalékról 1 százalék alá a kamatszintet. A közlemény úgy fogalmaz, hogy a most rendelkezésre álló információk alapján egy időre tartósan szeretnék fenntartani a 0,9 százalékot.

Irányadó kamatok és rövid bankközi hozamok a régióban. Forrás: MNB/Thomson Reuters

Irányadó kamatok és rövid bankközi hozamok a régióban. Forrás: MNB/Thomson Reuters

A döntésben arra hivatkozik az MNB, hogy átmenetileg megtorpant a gazdasági növekedés, de a jövőben várhatóan újra nőni fog a magyar gazdaság teljesítménye. Az infláció pedig tartósan a jegybank által várt szint alatt marad. Azért sem nő az infláció, mert külföldön is nagyon alacsonyak az árak, így ez visszafogja az itteni fogyasztói árakat is. A bérek növekedése miatt nőtt a lakossági fogyasztás is, de ezzel együtt is csak 2018 első félévére valószínű a 3 százalékos inflációs cél elérése.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Építőipar, gyárleállításokA GDP az előző év végéhez képest csökkent. Azért, mert az EU-forrásokat az elmúlt éveknél alacsonyabb mértékben sikerült lehívni és ez erőteljesen fékezte az építőipart. Az ipari termelést pedig az időszakos gyárleállások fogták vissza. A kiskereskedelmi forgalom márciusban tovább bővült, a foglalkoztatottság nőtt és ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség. A Monetáris Tanács tagjai úgy gondolják, hogy a Növekedéstámogató Program, a lakásépítések bővülése, valamint az EU-források ütemesebb lehívása elérhetővé teszik a tervezett 3 százalék körüli növekedést. A növekvő bérek és a hitelezés élénkülése segíti a fogyasztás bővülését. Ez pedig a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.

  Külső hatásokAz Equilor Befektetési Zrt. szakértői azt mondják, hogy a külső gazdasági környezet szempontjából a legfontosabb hatás most az Egyesült Államokból érkezhet. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed akár már a június 15-i kamatdöntő ülésén is léphet. Júniusban vagy júliusban idén másodszorra is emelheti az alapkamat szintjét. Ha a kamatemelésre csak júliusban kerül sor, az teret engedhet a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy a június 21-én esedékes kamatdöntő ülésén újra csökkentse a kamatot.

  Forrás: Equilor, Bloomberg

  Forrás: Equilor, Bloomberg

  A Fitch május 20-i felminősítése alig váltott ki elmozdulást a hazai állampapír-piacon. A rövid és hosszú lejáratú államkötvények hozamai egyaránt kismértékben csökkentek. Csak a 10 éves állampapírok hozamai mutattak nagyobb, 10-15 bázispontos mérséklődést. A szakemberek szerint, amennyiben június 21-én az MNB nem változtat az irányadó, három hónapos jegybanki betét kamatszintjén, úgy az állampapírok hozamcsökkenése átmenetileg lassulhat. Mindeközben a magyar állampapír-tulajdonosok közül a külföldiek részaránya tovább zsugorodott, de nőtt az átlagos futamidejük.

  Forint árfolyam Forrás: MNB/Thomson Reuters

  Forint árfolyam Forrás: MNB/Thomson Reuters

  Az euró-forint árfolyama tavaly nyár óta a 307-318-as sávban mozog. Ha a jegybank nem lép valami meglepőt, a forint kereskedése megmaradhat ebben a sávban és ennek megfelelően hamarosan forinterősödés jöhet, akár a 311 forintos szintig.  Ha viszont a forint átlépi a 317-318-as zónát, akkor az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei új kereskedés sáv kijelölésére számítanak a 318-as- 323-as tartományban.

  Top 16