• Külföld
Faktor

Több száz ember fogott össze: megfeneklett, ritka halak tízezreit kellett kimenteniük

A halak feltehetően petét rakni indultak el.

Mintegy 40 ezer, a sekély vízben elakadt halat mentett meg több száz ember egy egyhetes mentőakció keretében Északnyugat-Kínában - adta hírül az MTI.

A Csinghaj tartománybeli Szancsiangjüan Nemzeti Park vadőrei május végén találtak rá a térség egyik folyójának hét kilométeres szakaszán rekedt halakra, amelyek a gyenge vízfolyás miatt akadtak el. A park munkatársai szerint a halak nagy része petét rakni indulhatott útnak.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A helyi kormány és a park vezetősége munkásokat küldött a területre, hogy járművekkel szállítsák át az állatokat a folyó kilométerekkel távolabbi, bő folyású szakaszaihoz. A munkálatokhoz helyi vadőrök, önkéntesek és pásztorok is csatlakoztak.

A majdnem egyhetes mentőakció során a megfeneklett halak többségét sikerült megmenteni.

"Az elakadt halak egy része olyan veszélyeztetett fajokhoz tartozik, amelyek kizárólag a Szancsiangjüan térségben honosak" - mondta a park egyik illetékese.

A Szancsiangjüan, vagyis a "három folyó forrása" számos ritka vadon élő állatnak ad otthont. Ezek közé tartozik a hópárduc, a tibeti antilop, a fehérajkú szarvas és a lófélékhez tartozó kiang.

Kína jelenleg egy nemzetipark-hálózat kiépítésén dolgozik a természeti környezet és a veszélyeztetett fajok megóvására. A projektet indító tíz nemzeti park közül a Három Folyó Nemzeti Park volt az első.

Kommentek:

Top 0