• Külföld
Faktor

Rasszista jelenet miatt rúgták ki az üzletvezetőt, de csak utána jött a meglepetés

Az étteremvezető a fekete fiataloktól olyat kért, amit egyébként nem szokás.

Egy amerikai gyorsétterem dolgozója nem volt hajlandó kiszolgálni néhány színes bőrűt, és rendőrt hívott rájuk. A Twitteren előző hét pénteken közzétett felvételt két nap alatt már több millióan nézték meg. A videó a Minnesota állambeli Saint Paul városában készült, a Chipotle mexikói gyorsétteremlánc egyik vendéglőjében, és azt lehet látni, ahogy a pult mögött álló fehér nő közli öt fekete vendéggel, hogy csak akkor hajlandó őket kiszolgálni, ha előre kifizetik a számlát, pedig ez ott nem szokás.

Az öt fiatal mindegyike videózni kezdett, a 21 éves Masud Ali a Twitter-oldalán gyorsan közzé is tett több felvételt. A mellé írt szövegben pedig értetlenkedve kérdezte, „egy hosszú munkanap után” miért nem ehet pár falatot „egy csapat jól szituált fiatal afroamerikai”.

Az első, mostanra már több mint 9,5 milliószor megnézett videón látni lehet, ahogy a menedzser mosolyogva közli a fiatalokkal, hogy előre kell fizetniük, mert „soha nincs nálatok pénz, amikor idejöttök”. "Nincs pénzünk? Ez rasszista" – mondták a fiatalok.

Ahogy a videó terjedni kezdett, a nő, valamint csapatának kirúgását kezdték el követelni az internetezők. A Chipotle pedig már másnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal kirúgták a videón látható üzletvezetőt. Csapatának pedig kiképzést tartottak arról, hogyan kezeljék az ilyen eseteket, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

A hétvégére azonban kiderült, hogy Ali nem egyszer megcsinálta már, hogy fizetés nélkül lépett le éttermekből, főleg a Chipotle-ből.

Ezek után több amerikai lap, köztük a Star Tribune, akinek először nyilatkozott, is megkereste Alit, hogy reagáljon ezekre a fejleményekre, de a férfi akkor már nem reagált, és Twitter-oldalán sem írt semmi újat péntek óta.

Hétfőn aztán a Chipotle bejelentette, hogy felajánlották a kirúgott Dominique Moran üzletvezetőnek, hogy visszaveszik az állásába.

A cég közölte, hogy az elmúlt napokban újravizsgálták az esetet, és annak fényében ajánlották fel a nőnek újra az állást. Egyben közölték, hogy nyilvánosan elnézést kérnek az üzletvezetőtől, hogy ilyen helyzetbe hozták.

Kommentek:

Top 0