• Külföld
Faktor

Rasszista jelenet miatt rúgták ki az üzletvezetőt, de csak utána jött a meglepetés

Az étteremvezető a fekete fiataloktól olyat kért, amit egyébként nem szokás.

Egy amerikai gyorsétterem dolgozója nem volt hajlandó kiszolgálni néhány színes bőrűt, és rendőrt hívott rájuk. A Twitteren előző hét pénteken közzétett felvételt két nap alatt már több millióan nézték meg. A videó a Minnesota állambeli Saint Paul városában készült, a Chipotle mexikói gyorsétteremlánc egyik vendéglőjében, és azt lehet látni, ahogy a pult mögött álló fehér nő közli öt fekete vendéggel, hogy csak akkor hajlandó őket kiszolgálni, ha előre kifizetik a számlát, pedig ez ott nem szokás.

Az öt fiatal mindegyike videózni kezdett, a 21 éves Masud Ali a Twitter-oldalán gyorsan közzé is tett több felvételt. A mellé írt szövegben pedig értetlenkedve kérdezte, „egy hosszú munkanap után” miért nem ehet pár falatot „egy csapat jól szituált fiatal afroamerikai”.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az első, mostanra már több mint 9,5 milliószor megnézett videón látni lehet, ahogy a menedzser mosolyogva közli a fiatalokkal, hogy előre kell fizetniük, mert „soha nincs nálatok pénz, amikor idejöttök”. "Nincs pénzünk? Ez rasszista" – mondták a fiatalok.

  Ahogy a videó terjedni kezdett, a nő, valamint csapatának kirúgását kezdték el követelni az internetezők. A Chipotle pedig már másnap bejelentette, hogy azonnali hatállyal kirúgták a videón látható üzletvezetőt. Csapatának pedig kiképzést tartottak arról, hogyan kezeljék az ilyen eseteket, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő.

  A hétvégére azonban kiderült, hogy Ali nem egyszer megcsinálta már, hogy fizetés nélkül lépett le éttermekből, főleg a Chipotle-ből.

  Ezek után több amerikai lap, köztük a Star Tribune, akinek először nyilatkozott, is megkereste Alit, hogy reagáljon ezekre a fejleményekre, de a férfi akkor már nem reagált, és Twitter-oldalán sem írt semmi újat péntek óta.

  Hétfőn aztán a Chipotle bejelentette, hogy felajánlották a kirúgott Dominique Moran üzletvezetőnek, hogy visszaveszik az állásába.

  A cég közölte, hogy az elmúlt napokban újravizsgálták az esetet, és annak fényében ajánlották fel a nőnek újra az állást. Egyben közölték, hogy nyilvánosan elnézést kérnek az üzletvezetőtől, hogy ilyen helyzetbe hozták.

  Kommentek:

  Top 16