• Külföld
Faktor

A volt túsz szerint mindenkit csapdába csalt az Iszlám Állam

Légicsapásokkal nem lehet legyőzni a terrorszervezetet, sőt, csak még jobban megerősödnek a terroristák - ezt mondja a francia újságíró, aki tíz hónapig volt az Iszlám Állam túsza. Szerinte a szövetségeseknek védelmet és stabilitást kell a térségbe vinni, azt viszont nem részletezte, hogy ha nem fegyverrel, akkor hogyan.

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2014 nyara óta több ezerszer bombázták az Iszlám Államot Szíriában és Irakban. 2015 őszén Oroszország is elindította a szíriai légicsapásokat. A párizsi terrortámadások után a franciák soha nem látott erőkkel támadták Szíriát, és azóta britek is csatlakoztak a harchoz. Most pedig a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag is megszavazta a hadsereg közvetlen támogatását az Iszlám Állam elleni légicsapásokhoz.

Nicolas Henin szerint viszont ezzel belesétálnak az Iszlám Állam csapdájába.

Nem az fogja megnyerni a háborút, akinek a legújabb vagy a legdrágább fegyverei vannak, hanem az, akinek sikerül az embereket a maga oldalára állítani

- mondta az újságíró a Syria Campaign-nak.

Szerinte a légicsapásokkal éppen az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének. Pusztulást és káoszt hoznak a térségre, ezzel feltüzelik az indulatokat, és az Iszlám Állam karjaiba lökik az ott lakó embereket. Azt mondta, a támadások helyett inkább arra kellene fókuszálni, hogy elnyerjék a helyiek bizalmát, mert ha az emberek szeretnének politikai megoldást találni a helyzetre, az az Iszlám Állam végét fogja jelenteni. Szerinte a szövetségeseknek meg kellene mutatni, hogy nemcsak a terroristák tudnak védelmet és stabilitást hozni a térségbe.

fotó: Europress - John Moore / Getty Images

fotó: Europress - John Moore / Getty Images

Henin úgy gondolja, hogy a párizsi merényletek utáni reakciók is kedveztek a terroristáknak. Szerinte az Iszlám Állam manipulálja a közvéleményt, hogy a nyugat bezárja a határait, és ne gondolkozzon ésszerűen.

Korábban a Guardianben arról írt, hogy a félelem és a rasszizmus minden újabb megnyilvánulásának örülnek a terroristák. Ez csak alátámasztja azt az elképzelést, amelyet szeretnének a követőiknek is átadni, hogy a muszlimok nem tudnak együtt élni más népekkel. Szerinte éppen ezért a tolerancia az, amivel hosszú távon Európa tehetne a befolyásuk ellen.

Nicolas Henin szabadúszó újságíró, aki a karrierje nagy részében Irakban és Szíriában dolgozott. Hónapokig tartották fogva az Iszlám Állam terroristái többek között az amerikai James Foley-val együtt, aki az első nyugati túsz volt, akit kivégeztek. Henin szerint ez a kivégzés jó példája volt az Iszlám Állam taktikájának. Amikor a Dzsihád John néven híressé vált hóhér a kivégzés után azt mondta a kamerába, hogy Obamának be kell fejeznie a beavatkozást a térség ügyeibe, vagy egy másik túszt is megölnek, tudták, hogy mi lesz az amerikai reakció. Még többet bombázták Szíriát, és pontosan ez volt, amit a terroristák akartak.

Henin egyébként azután szabadult ki, hogy a francia kormány – az amerikaival ellentétben – tárgyalásba bocsátkozott a túszejtőkkel és lapértesülések szerint 18 millió dollár váltságdíjat fizetett (ezt a francia kormány tagadta)

Az Iszlám Államról itt és itt olvashat bővebben, a légicsapásokról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Top 0