• Külföld

Mindenképpen új főbírót jelöl Obama

Barack Obama megerősítette, hogy nemsokára új főbírót jelöl, és figyelmeztette a republikánus többségű szenátus tagjait, hogy alkotmányos kötelességük szavazni az Antonin Scalia halálával megürült főbírói poszt új jelöltjéről.

Az elnök a kaliforniai Ranch Mirage-ban tartott sajtóértekezletet, az ASEAN-tagállamokkal rendezett csúcstalálkozó zárásaként. A sajtótájékoztató azonban jobbára az amerikai belpolitikát most leginkább foglalkoztató kérdésről szólt, vagyis arról, megnevezi-e Obama a jelöltjét az Antonin Scalia főbíró halálával megürült helyre a Legfelső Bíróságon.

A szombaton szívrohamban váratlanul meghalt Scalia következetesen konzervatív főbíró volt, és a republikánusok most attól tartanak, hogy Obama liberálisabb szemléletű jogászt jelöl.

A Legfelső Bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, állásfoglalásai kötelező érvényűek. A republikánusok azt szeretnék, ha Obama a közelgő elnökválasztás miatt már nem jelölne új főbírót.

"Szórakoztató hallani, hogy azok, akik az alkotmány szigorú értelmezőinek mondják magukat, most hirtelenjében egy sor olyasmit olvasnak ki belőle, ami nincs is benne az alkotmányban" -  mondta az elnök, azt is mondta, hogy az alkotmányos határidőn belül javaslatot tesz az új főbíró személyére, aki szakmailag abszolút rátermett, kompetens lesz.

"Az alkotmány teljesen világosan kimondja, mi a teendő ilyen esetben" - mondta Obama, aki maga is alkotmányjogász. Hozzátette: a washingtoni "mérgezett légkörben" eddig mindig megvétózták jelöltjeit az alacsonyabb szintű bíróságokra, de a Legfelső Bíróság túlságosan is fontos hely ahhoz, hogy politikai patthelyzet alakuljon ki körülötte.

Washingtonban bejelentették, hogy Antonin Scalia koporsóját pénteken a Legfelső Bíróság Capitolium melletti épületében ravatalozzák fel, és a szombati búcsúztatásra elmennek az Egyesült Államok közjogi méltóságai, közéleti személyiségei is.

Top 0