• Kultúra
Kiss Annamária

Minden versenyzőnek: sorakozó a startvonalnál!

November 20-án visszatér a klasszikus Hanna-Barbera sorozat vadonatúj verziója a Flúgos Futam a Boomerang csatornán: újra versenybe szállnak mindenki kedvenc versenyzői flúgos autóikkal, hogy megküzdjenek a Világ Legflúgosabb Autóversenyzője címért.

Száguldás és különleges kalandok várják a nézőket: az ismerős arcok, így Gézengúz GusztiMardelSzázszorszép SzepiDili Dolly és a többiek különleges és egzotikus versenypályákon mérik össze tudásukat a világ minden táján, sőt, a Földön túl is! A Flúgos Futam nem csupán visszatér a képernyőkre, de turbó üzemmódba kapcsol, hogy teljesen feltuningolva, új versenyzőkkel, és új versenyautókkal szórakoztasson, nevettessen és izgalomban tartson minket a rajtvonaltól a célig.

A vadiúj Flúgos Futam animációs sorozat 80 új része, 11 perces felhőtlen szórakozást ígér november 20-tól hétköznaponként 16.25-kor a Boomerang csatornán. 

EZT IS AJÁNLJUK:

  BESZÉLGETÉS MIKE DISA-VAL, A FLÚGOS FUTAM PRODUCERÉVEL

  Mi késztetett arra, hogy újra ’ életre keltsd’ a Flúgos Futam sorozatot?

  Úgy csöppentem bele az új Flúgos Futam sorozat készítésébe, hogy már múltban is több játékfilmet készítettem a Warner Brothers-nek, emiatt közeli kapcsolatban vagyok több kreatív sorozatalkotóval, az egyik közülük pont Jeff Siergey, akivel régi jó barátok vagyunk és számtalan filmet készítettünk már együtt. Amikor meghallotta, hogy a Flúgos Futamon fognak dolgozni, felhívott: 

  Jó lenne, ha megkeresnéd az alkotókat és beszélnél velük, mert szerintem benned megvan a kellő ’őrültség’ a sorozathoz, mármint érted, a flúgos részéhez!

  Én épp akkor fejeztem be egy filmet, így bementem, és beszéltem a kreatív igazgatóval, Jay Bastian-nal: egy nagyon jó hangulatú, laza megbeszélés volt, sokat poénkodtunk, és kifiguráztuk a média világát, majd arra jutottunk, hogy a sorozat történetének alapja az lehetne, hogy a szereplők közbeutazzák a világot, és bemutatják milyen szörnyűek az amerikaiak, amikor turisták. Tetszettek nekik az ötleteim, így felkértek, hogy találjam ki az új sorozatot: legyen ugyanolyan akciódús, mint az eredeti, de kapjon új, modern köntöst.

  Milyen alapelemeket tartottatok meg az eredeti sorozatból és milyen újdonságok kerültek az új részekbe?

  Ez egy szuper kérdés! Főként azokat a dolgokat tartottuk meg, amikről mindenkinek a Flúgos Futam ugrik be. Ilyen például a zene, ami egyébként az egyik legjobb rajzfilm zene, amit valaha halottam. De most komolyan, a Flúgos Futam a legjobb zenéket használta a 60-as és 70-es évekből. Ugyan a szereplők átestek egy kis ráncfelvarráson, de a jellemző karakterjegyeiket megtartottuk. Szóval, ha meglátod Gézengúz Gusztit, rögtön tudni fogod, hogy ez ő, és ugyanez igaz a többi szereplőre is, mint Mardel, vagy Dili Dolly. A főszereplők természetes, hogy szerepet kaptak az új részekben is.

  Van néhány változás is, az egyik ilyen például, amivel nem tudtunk sajnos mit kezdeni, az az, hogy a Hanna Barbera-nak nincsenek birtokában a jogok minden karakterhez az eredeti sorozatból. Így azokat a szereplőket nem tudtunk beleszőni az új sorozatba, amikhez nincsenek meg a megfelelő tulajdonjogok, de megsúgom, az elmúlt napokban kaptuk a hírt, hogy megszereztük a jogokat a Vágd Haza Rt.-hez, szóval jövő héten készítek egy részt, amiben ők is visszatérnek.  

  Hány szereplővel tudtok akkor dolgozni jelenleg?

  Hét főszereplőnk, és öt visszatérő szereplőnk van, valamint rajuk kívül 44 gazfickó és autóversenyző jelenik meg az új részekben. Az egész világon keresztül-kasul versenyeznek, és mindenhol másféle emberekkel találkoznak, így minden epizódban más és más szereplők jelennek meg.

  Az eredeti sorozat az 1960-as években készült. Milyen változásokat eszközöltetek annak érdekében, hogy izgalmas és figyelemfelkeltő tudjon maradni a Flúgos Futam a mostani generációk számára is? Volt esetleg valamilyen nehézség?

  Az autók és az összes akciójelenet a lehető legmodernebb számítógépes grafikával készült, így nagyon látványos és izgalmas lett a sorozat annak köszönhetően, hogy új szemszögből láthatjuk a versenyeket. Lényegében olyan lett, mintha egy videojátékot néznél, vagy mintha a Halálos Iramban filmeket. A kihívás az volt, hogy miközben egy minőségi, látványos akciókkal tűzdelt autóversenyt nézel, közben mégis megmaradjon a Hanna-Barbera karakterek jól ismert helyzetkomikuma, őrültsége, és furcsasága, és ez a kettősség jól működjön együtt. Egy nagyon jó látványtervező stúdióval dolgoztunk együtt, akik az autókat is szinte szereplővé varázsolták, amik át tudnak alakulni, megváltozni, mindenféle irányba mozogni: ha szükséges, repülővé, hajóvá, hőlégballonná vagy űrhajóvá alakulnak át. Ez hatalmas előny volt, hiszen így új történeteket találhattunk ki, amik így már játszódhattak repülőn, különböző korokban és dimenziókban. Ezt ki is használtuk, sok sci-fi jellegű történetet készítettünk, amiket ezek a high-tech autók inspiráltak.

  Mit gondolsz, mivel lehet megragadni a gyerekek figyelmét a mai folyamatosan változó, igény alapú médiafogyasztás idejében?

  Helyzetkomikumra épülő humorral! Semmi olyat nem szőttünk bele, ami nem illene egy családi filmnézéshez, de én nagy rajongója vagyok a klasszikus MGM sorozatoknak: Tapsi Hapsinak, és társainak. Ezek a sorozatok nagyon gyors ritmusúak,dinamikusak, látványosak, az emberek gyakran átalakulnak valami mássá; ezek nagyon rajzfilmes, nagyon látványos filmek, gyerekeknek megfelelő módon értem.

  Gondolod, hogy a durvaság a Flúgos Futam legjellemzőbb eleme?

  Nem, az a flúgosság! Amit durvaság alatt értek, az az, hogyha el akarod nyerni a gyerekek figyelmét, akkor nem elég, hogyha az autók örökké csak balra kanyarodnak. Olyan dolgokkal lehet fenntartani a figyelmet, mint az összeütköző, levegőben repkedő, hegyre felszáguldó autók, lavinák és robbanások. De a lényeg, hogy inkább a flúgosságról szóljon, mint az autóversenyzésről. Ez épp ezért egy nagyon különleges sorozat.

  Melyik autót vezetnéd szívesen, és miért?

  Semmiképpen nem ülnék be a Sanda Ciklonba, mert tuti felrobbanna alattam! Gézengúz Guszti nem ért a robbanóanyagokhoz, úgyhogy távol maradnék az autójától. A Turbó Trucifixet választanám, mivel szerintem ezzel lehetne a legtöbbet mókázni. Ez Merci Berci autója, ami ráadásul sugármeghajtású. Bár nemrég csináltunk egy részt Százszorszép Szepi autójával, a Fantom Turiszt-tal, és kiderült, hogy a járgányukban egy végtelen Halloween univerzum található, amivel bárhová mehetsz, például temetőkbe, kísértetházakba, mocsarakba és lápokba. Szóval, ha ezt az autót választanád, azzal bizony sok dolgod lesz!

  Mit mondanál a nézőknek, miért érdemes nézni a Flúgos Futamot?

  Amikor belekerültem a sorozat készítésébe, már akkor is úgy éreztem, hogy a sorozat főszereplője Dili Dolly. Dolly a szuperhős a sorozatban, és az egyetlen, akinek tényleg van sütnivalója. Berci nem épp a legragyogóbb elme, és bizony egyértelmű, hogy Gusztinak is vannak problémái… De igazából az összes karakter különleges valamiben, de mégis, számomra Dolly a sztár. Ő egyértelműen egy szuperhős, ráadásul az új részekben megismerhetitek az ikertestvérét, Pandorát, és több epizód is az ő történetükről szól. Egyértelműen ő a kedvencem a sorozatból!

  Várható még több Hanna-Barbera sorozat ‘felújítás’?

  Van egy érdekes dolog a sorozattal kapcsolatban: a munkához nem csak a Flúgos Futam szereplőket kaptuk meg, hanem a teljes Hanna Barnera könyvtárat használhattuk. Épp ezért, nagyjából a részek felében láthatsz klasszikus HB sorozatszereplőket is feltűnni, sőt néha a főbb szerepekben is megjelennek. 

  Kommentek:

  Top 16