• Külföld

Minden korábbinál nagyobb részvételre számítanak a "szuperkedden"

Tizenegy, más számítás szerint tizenhárom államban választanak ma az Egyesült Államokban. Az előzetes felmérések minden korábbinál nagyobb részvételre számítanak a "szuperkedden".

Az Egyesült Államokban ma tartják az előválasztás legfontosabb fordulóját: a republikánusok 595, a demokraták 1015 delegátust választanak. Az elemzők szerint egyik elnökjelölt-aspiráns sem tud annyi delegátust szerezni kedden, hogy biztos lehessen az elnökjelöltségében.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül valamennyi előrejelzés Hillary Clinton győzelmét jósolja Bernie Sandersszel szemben, Clinton szombati dél-karolinai diadalmenete után. A közvélemény-kutatások szerint valamennyi szövetségi államban Donald Trump, a milliárdos üzletember vezeti a republikánus népszerűségi listákat, 40-46 százalékos arányban, és az elmúlt pár napban befolyásos republikánus politikusok támogatását nyerte el. Az előzetes felmérések minden korábbinál nagyobb részvételt jeleznek, vagyis maguk a választók szintén jelentősnek tartják a szuperkeddet. Tizenegy, más számítás szerint tizenhárom államban választanak. Két államban - Wyomingban és Coloradóban - a republikánusok ugyanis jelölőgyűléseket kezdenek, de kedden még nem fejezik be, eredmény még nem várható. A többi államból is legkorábban szerda hajnalban érkeznek majd az első adatok.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16