• Kultúra
Tasnádi Kata

Minden, amit James Bondról tudni érdemes

Nemrég került a magyar mozikba a Spectre – A Fantom visszatér, a világ leghosszabb ideje futó filmes szériájának új része. James Bond, az angol hírszerzés 007-es ügynöke 53 éve jelent meg a mozikban, és eddig 24 hivatalos film készült róla. Összeszedtünk minden fontos dolgot, amit a filmbeli Bondról tudni érdemes, például hogy hány embert ölt meg, hány nővel feküdt le, és milyen autókat vezet.

fotó: Facebook/James Bond 007

fotó: Facebook/James Bond 007

Kik játszották?Összesen hat színész játszotta az 53 év alatt James Bondot, sorrendben: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, jelenleg pedig Daniel Craig. A leghosszabb ideig közülük Moore volt Bond, ő hét filmben szerepelt. Lazenby ezzel szemben csak egyben (Őfelsége titkosszolgálatában, 1969), ezért gyakran ki is felejtik a felsorolásból.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A regények alapján Bond a harmincas évei közepén járó karakter. A legfiatalabb színész Lazenby volt, aki 29 éves korában kapta meg a szerepet. Őt Sean Connery követi, aki harmincas évei elején kezdte a Bond-filmeket, és az utolsó idején is csak 41 éves volt. Ennek ellenére végig póthajat viselt, mert nagyon korán elkezdett kopaszodni. A legöregebb Roger Moore volt, aki csak Connery után kapta meg a szerepet, habár idősebb volt nála pár évvel. Ő már az első filmben is 46 éves volt, az utolsóban pedig a hatvanhoz közelített.

  Daniel Craig a harmincas évei közepén kezdte el játszani Bondot, most pedig 47 éves, ezzel a középmezőnyben van a színészek életkorát tekintve. Ehhez képest már a 2012-es Skyfallban is azzal támadják az általa játszott Bondot, hogy kiöregedett az ügynökösködésből.

  Nemcsak a karakter, hanem a színészek is - egy kivétellel - mind britek voltak, és le is fedték az Egyesült Királyság nemzeteit. Connery skót, Dalton walesi, Brosnan ír, Moore és Craig pedig angol. Lazenby ebben a tekintetben is különleges, mivel ő ausztrál származású. Egyébként modellként kezdte a pályafutását, és reklámokban dolgozott, mielőtt elvállalta volna a szerepet. A legtöbben őrültnek tartották, amikor visszautasította, hogy több filmben is szerepeljen. A karakter ugyanis elődjéből, a testépítő múlttal rendelkező Conneryből egy csapásra sztárt csinált. A többiek közül Roger Moore már akkor is híres volt az Angyal című sorozata miatt, mikor elvállalta a Bond-filmeket. Pierce Brosnan és Daniel Craig sem voltak ismeretlenek, de karrierjük legfontosabb szerepe eddig James Bond volt.

  Ki volt a legjobb Bond?

  A színészek közül Daniel Craig az, akinek a kinézete legkevésbé passzol a szerephez, és nem azért, mert nem nevezhető egy klasszikus férfiszépségnek. Jóval alacsonyabb, mind a Fleming által kitalált karakter és a haja is szőke. Viszont az a James Bond, akit ő játszik, sok tekintetben közelebb áll Sean Connery kemény figurájához, amely megalapozta Bond karakterét a filmváltozatokban. Connery pedig nemcsak az első, hanem a legtöbb összehasonlítás szerint az igazi, az eddigi legjobb Bond.

  Habár Moore volt a legtovább Bond, sokak szerint az általa játszott karakter, főleg az utolsó filmjeiben, már csak az eredeti paródiája. Nem csak rajta múlott, hogy másmilyen lett Bond: a producerek kifejezetten azt akarták, hogy könnyedebbek és humorosabbak legyenek a filmek, mint amit Connerynél megszoktak a nézők. Viszont ezzel párhuzamosan a történetek egyre nyakatekertebbek lettek: a Star Wars őrület miatt például az 1979-es Moonrakerben Bond az űrben is járt. A karakter pedig ezzel párhuzamosan egy playboyjá egyszerűsödött.

  Ezután óriási fordulat volt a színházi színész Timothy Dalton sötét, kiégett Bondja, amely sokkal földhözragadtabb volt elődjénél. Mivel azonban csak két filmje volt, nem szokták a legfontosabb színészek között említeni.

  Az utána következő Brosnant sokan túl rendesnek és túl szépnek tartották, mások szerint viszont kifejezetten jól eljátszotta a karaktert. Az biztos, hogy nem rajta múlott, hogy első filmje, az Aranyszem (1995) után olyanok következtek, amelyeket a legrosszabbak között tartanak számon az egész szériában.

  Ezután a legújabb Bond-filmek visszatértek a gyökerekhez a karakter történetében és ábrázolásában is. Viszont Craig Dalton karakterének sötét oldalát is örökölte, és emberibb, sebezhetőbb lett, mint az eredeti Bond.

  Roger Moore és a Halálvágta női szereplői 1984-ben (fotó: Europress - Larry Ellis/Getty Images)

  Roger Moore és a Halálvágta női szereplői 1984-ben (fotó: Europress - Larry Ellis/Getty Images)

  Hány nője volt?Bond-lányok

  Először is ott vannak a Bond-lányok: általában azokat a karaktereket szokták így nevezni, akik a történet szempontjából fontosak, kifejezetten vonzóak, és van valami köztük és Bond között. Femme fatale, segítő vagy megmentésre váró áldozat szerepében egyaránt feltűnhetnek, és egy filmben több ilyen szereplő is lehet. Viszont az nem feltétel, hogy Bond sikeresen elcsábítsa őket.

  Az eredeti regényekben ezek a nők általában a húszas éveikben jártak, így körülbelül tíz évvel voltak fiatalabbak a Fleming által kitalált Bondnál. De amíg Roger Moore 58 évesen is játszhatta Bondot, arra egész 2015-ig kellett várni, hogy a karakter egy ötvenes nővel jöjjön össze. 24 film és 53 év kellett ahhoz, hogy egy vele egykorúnak tekinthető nőt is elcsábítson Bond. Ez Monica Belucci, aki 50 éves volt a Spectre - A Fantom visszatért forgatása idején (Daniel Craig pedig 47). Belucci ezért vissza is utasította a Bond-lány megnevezést. Persze a fő női karakter most is fiatal (Léa Seydoux).

  Halle Berryt is a kivételek között szokták említeni, mert ő volt az első fekete Bond-lány 2002-ben, de korábban is volt már színes bőrű szeretője Bondnak, méghozzá Gloria Hendry Az élni és élni hagyniban 1973-ban (csak ő nem volt elég fontos szereplő ahhoz, hogy kiérdemelje a Bond-lány státuszt).

  Sylvia Tench (Eunice Gayson) az egyetlen, aki több filmben is megjelent Bond-lányként. Ő volt James Bond első filmes hódítása, és eredetileg úgy tervezték, hogy állandó barátnő lesz. De csak a második részben tűnt fel újra (Oroszországból szeretettel, 1963). Viszont hat olyan színésznő is volt, aki több Bond-lányt is alakított. 

  Léa Seydoux, Daniel Craig és Monica Bellucci (fotó: Europress - John Philips/Getty Images)

  Léa Seydoux, Daniel Craig és Monica Bellucci (fotó: Europress - John Philips/Getty Images)

  Romantikus és szexuális kapcsolatok

  Egy fontos adat, amely jól jellemzi a karaktert, hogy 55 nővel szexelt a filmekben 2012-ig. Közöttük voltak olyanok, akiknek még a nevét sem tudjuk, de olyanok is, akik igazából nem is vonzódtak hozzá, vagy éppen meg akarták ölni. Emellett persze fontos szerepet kapó hősnőket, Bond-lányokat is meghódított, és volt, akibe szerelmes is lett. Daniel Craig első filmjében, a Casino Royale-ban (2006) mindössze egy nővel jött össze, Vesper Lynddel (Eva Green), akibe bele is szeretett.

  James Bond meglepő módon kétszer meg is házasodott, igaz, először csak az inkognitója miatt vett el egy japán ügynöknőt, de azért elhálta a házasságot (Sean Connery, Csak kétszer élsz, 1967). George Lazenby viszont, bár csak egyszer volt Bond, szerelmes lett, megházasodott, majd percekkel később meg is özvegyült, mert újdonsült feleségét, Tracyt (Diana Rigg) mellette lőtték le az autóban. Ez mondjuk nem gátolta meg abban, hogy még két nővel összejöjjön a filmben (Őfelsége titkosszolgálatában, 1969).

  Az askmen.com adatai szerint a legtöbb, négy nővel egyetlen részben Roger Moore feküdt le Bondként, méghozzá utolsó filmjében, a Halálvágtában (1985).

  Hány embert ölt meg?

  Ez olyan kérdés, amelyre nem egyszerű választ adni, ugyanis többféle számítás is lehetséges. Sokszor nem direkt módon okozta valakinek vagy valakiknek a halálát Bond, máskor pedig – például mikor felrobbant valamit - csak becsülni lehet az áldozatok számát. Ennek ellenére többen is kísérletet tettek már arra, hogy pontos számokkal szolgáljanak. Az egyik számítás szerint a Skyfallig (2012) 369 ember halálát okozta, egy másik verzió, amely videót is mellékelt a halálokról, 362 áldozattal számol. Ez átlagban nem nagy különbség, 15 vagy 16 halottat lehet számolni filmenként.

  Mi a videós változatot vettük figyelembe, mivel jobban ellenőrizhető. Ez alapján, ha a színészeket külön-külön nézzük, a leghalálosabb a túl ártatlannak tartott Pierce Brosnan volt, átlagban majdnem 26 áldozattal. Roger Moore-ral együtt csak nekik volt olyan filmjük, amikor 30 áldozat fölött teljesítettek, ezért is lett 15 az összesített átlag. A többiek mind alatta maradtak ennek.

  A legártalmatlanabb Lazenby volt: ő Bondként 6 embert ölt meg, és ez összességében és a színészek átlagát véve is nagyon kevés. Igaz, volt olyan része a sorozatnak, amikor még ennyi áldozata sem volt Bondnak. Az aranypisztolyos férfiben (1974) a Roger Moore által alakított főszereplő mindössze magát a főgonoszt ölte meg.

  Kikkel küzdött meg?

  A 24 filmben 24 főellenséggel kellett megküzdenie Bondnak, de ez a szám nem úgy jön ki, hogy minden filmben eggyel. Volt olyan film, ahol két gonosszal is szembetalálkozott, és Ernst Stavo Blofeld, Bond legnagyobb ellensége hétszer is visszatért (igaz, egyszer névtelen karakterként szerepelt).

  Blofeld a második filmben, az Oroszországból szeretettelben (1963) jelenik meg először, majd a Tűzgolyóban (1965) is vele harcol Connery Bondja. Ebben a két filmben még az arca nem látszódott, viszont az ikonikus fehér macskája már akkor is megjelent. Utána többek között Ingmar Bergman egyik kedvenc színésze, Max von Sydow és Telly Savalas (Kojak felügyelő) is játszotta. Daltonnak és Brosnannek nem kellett vele megküzdenie, viszont a legújabb Bond filmben ismét ő az ellenség, hiszen ő a címben szereplő nemzetközi bűnöző szervezet, a Spectre feje. 

  Hányszor lőttek rá?Arra, hogy hányszor próbálták megölni Bondot, nem találtunk megbízható adatot, de azt összeszámolták már, hogy hányszor lőttek rá. A New Scientist szerint A Quantum csendjéig (2008) összesen 4662 alkalommal (filmenként majdnem 212 lövés). Feltételezték, hogy egyszer sem tudtak rá tisztán és jól célozni, ezért 5 százalékos esélyt adtak annak, hogy egy lövés halálos legyen. Az összes filmet tekintve így annak a valószínűsége, hogy egyszer sem kapott halálos találatot 0,954662.

  A Skyfall (2012) sem kímélte Bondot. Egy orvoscsoport azt állapította meg, hogy már a hetedik percben meg kellett volna halnia, amikor meglőtték a mellkasán egy uránlövedékkel. Pár perccel később ügynöktársa lőtte le véletlenül, emiatt 80 méter zuhant az alatta lévő folyóba. Ezután a 2 óra 23 perces filmidő alatt megoperálta magát és jeges vízbe is merült: ezek mindegyike megölhette volna.

  fotó: Facebook/James Bond 007

  fotó: Facebook/James Bond 007

  Milyen eszközöket használt?A tollba vagy cigarettába rejtett fegyverektől, a hordozható repülőgépen át a zárakat nyitó és ujjlenyomatot leolvasó mobiltelefonig sokféle szerkezet segített már Bondnak. Fleming regényei és az első filmadaptáció viszont nem tartalmaznak sok kémeszközt.

  Az ügynököket különleges fegyverekkel és felszereléssel ellátó Q-részleg folyamatosan lett egyre fontosabb eleme a filmeknek, és egyértelműen a hetvenes, nyolcvanas évekre jellemző a legtöbb kütyü, amelyek között egészen elképesztőek is voltak. Roger Moore egyszer krokodilnak kinéző csónakban utazott, de volt filmfelvételeket készítő gyűrűje és cápaölő fegyvere is.

  A legújabb filmek visszafogottak ebből a szempontból: a 2012-es Skyfallban az új Q ügynök el is mondja, hogy már nem foglalkoznak ilyen eszközök gyártásával a részlegen.

  Milyen kocsit vezetett?A legtöbben Aston Martint társítanak James Bond mellé, de a korai Bond regényekben például Bentley-ket vezetett, és a filmekben is sokféle kocsija volt. Legkedvesebb autója tagadhatatlanul az ezüstszürke Aston Martin DB5, de a márkából több típussal is rendelkezett már (DBS, DB10, V8 Vantage, V12 Vanquish). Az Aston Martin egyébként a harmadik filmben, a Goldfingerben (1964) jelent meg először. A hetvenes években, Moore idején, viszont teljesen háttérbe szorult. Akkoriban Bondnak nagyon sokféle autója volt, többek között Chevrolet Impalát, Range Rover Classicot és Lotus Espritet is vezetett. Brosnan és Craig Bondjának viszont minden filmben volt legalább egy Aston Martinja.

  Persze az autóválasztás sokszor nem más, mint termékelhelyezés, a BMW-vel való együttműködés például a kilencvenes években, Brosnan ideje alatt kezdődött.

  Bond saját autói általában fel is vannak turbózva valamivel: ebben a tekintetben Brosnan láthatatlanságra is képes Aston Martinját nehéz felülmúlni (Halj meg máskor, 2002). Roger Moore-nak volt egy víz alatt is működő Lotus Espritje (A kém, aki szeretett engem, 1977), de Craig Aston Martinja a Skyfallban (2012) csak lőni tudott.

  fotó: Facebook/James Bond 007

  fotó: Facebook/James Bond 007

  Mit szokott inni?James Bonddal kapcsolatban a legfontosabb, hogy rázva, nem keverve ("shaken, not stirred") issza a vodka martinit. Először a harmadik filmben, a Goldfingerben (1964) mondja ki Bond a szállóigévé vált mondatot, bár az első filmben, a Dr. Noban (1962) is így ajánlják fel neki az italt.

  De nem mindig vodka martinit ivott, sőt, az igazi Bond-koktél, amit ő talált ki és Vespernek nevezett el, martini helyett gint tartalmaz. Ennek Ian Fleming leírta a pontos receptjét, de ezt ma már sajnos nem tudjuk megkóstolni, mert az egyik alapanyag, a Kina Lillet régóta nem kapható. Ennek ellenére Daniel Craig is kapott egy ilyen koktélt a 2006-os Casino Royale-ban.

  A martini, a gin és a vodka mellett elég sok mindent ivott már Bond: whiskyt, rumot, sőt még mojitot és sört is. Pezsgőből a Bollinger and Dom Perignon a kedvence, borból pedig a Château Mouton Rothschild.

  Igaz, nem tartozik ide, de Fleming Bondja dohányzik is, viszont a nyolcvanas évek óta ezt már nem láthatjuk a filmekben: Timothy Daltonnak volt utoljára lehetősége erre a szerepben.

  Top 16