• Kultúra

Milyen esélyei vannak a Saul fiának az Oscarra?

Magyar idő szerint hétfő hajnalban kiderül, hogy 34 év után újra lesz-e Oscar-díjas magyar film. Nemes Jeles László filmjét, a Saul fiát már a jelöltek bejelentése előtt a legjobb idegennyelvű film díjának esélyeseként tartották számon. Megnéztük, hogy milyen érvek szólnak a magyar film győzelme mellett és ellen.

A profi kampány elengedhetetlenNem titok, hogy az Oscar-díjak odaítélésekor a filmek minősége és művészi kvalitásai mellett rengeteget számít a kampány, ezért a díjátadó előtt a filmkészítők és forgalmazók időt és pénzt nem sajnálva igyekeznek felhívni a szavazók figyelmét a filmjeikre. A Saul fia abban a szerencsés helyzetben van, hogy Cannes-ban egy ismert és profi forgalmazó, a Sony Pictures Classics vette meg az amerikai forgalmazás jogait. A cég sikerességét mutatja, hogy az USA-ban ők mutattak be hármat is az elmúlt öt évben legjobb idegennyelvű film díját megnyerő alkotások közül.

Bár Nemes Jeles László már az Oscar-jelölés nyilvánosságra kerülése után arról beszélt, hogy elfáradt a sok interjúban, ennek ellenére a főszereplő Röhrig Gézával együtt lelkiismeretesen végigkampányolták a díjkiosztó előtti időszakot.

Erős téma, újszerű megvalósításAz eddigi nyertesek listáját átnézve nem nehéz észrevenni, hogy a díjakról szavazó amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagsága szereti a második világháborús filmeket. A holokausztdrámák pedig ezek közül is kifejezetten gyakran nyernek Oscart, ha eljutnak a jelölésig. Ebből kiemelkedik a Steven Spielberg által rendezett Schindler listája, amely hét Oscart nyert 1994-ben, köztük a legjobb film díját. A nem angol nyelvű filmek között eddig ötször nyerte meg az Oscart holokausztfilm. Legutoljára a lengyel Ida, amely a tavalyi, 87. díjátadón tudott nyerni.

A Sault játszó Röhrig Géza és Erdély Mátyás operatőr a forgatáson (fotó: Mozinet / Hermann Ildi)

A Sault játszó Röhrig Géza és Erdély Mátyás operatőr a forgatáson (fotó: Mozinet / Hermann Ildi)

Az Ida győzelme viszont nemcsak a Saul fia mellett, hanem ellene is szólhat. Előfordulhat ugyanis, hogy a filmakadémia szavazói nem szeretnének két egymást követő évben holokauszttémájú filmet díjazni. Az Ida viszont nem a második világháború idején játszódik, hanem a 60-as években. Egy fiatal apácajelöltről szól, aki szembesül azzal, hogy zsidó családból származik, és szülei a német megszállás alatt pusztultak el.

A Saul fiát szintén nem lehet annyival elintézni, hogy csak egy újabb holokausztfilm, és ez önmagában nem is lenne elég a díj elnyerésére. Habár az auschwitzi haláltáborban játszódik 1944-ben, szűkebb témája, a zsidókból szervezett Sondernkommando működése, illetve az események ábrázolása - egyetlen ember, Saul nézőpontjának érvényesítése - kiemeli a holokausztfilmek közül.

A sötét lóAz Oscar-szakértők szerint egy olyan film van a legjobb idegennyelvű film díjáért versenyző alkotások mezőnyében, amely igazi veszélyt jelenthet a Saul fia győzelmére. Ez a Franciaország által nevezett Mustang, amely szintén egy fontos, ráadásul aktuális témát bemutató film: fiatal muszlim nőkről szól, akiknek szabadságát korlátozzák a hagyományok nevében. A Mustangot nemcsak a kritikusok, hanem a közönség is kifejezetten kedvelte, mert nemcsak szép és jól megcsinált filmnek, hanem bátor kiállásnak is tartják a női jogok mellett.

A Mustangot egy nő, Deniz Emze Ergüven rendezte, amely egyes szavazók szemében külön érv lehet a film díjazásával kapcsolatban. Az akadémiát gyakran támadják azért, mert mellőzi a női filmkészítőket, és a teljes jelenlegi mezőnyt tekintve mindössze két olyan Oscar-jelölt film van, amelyet nő rendezett (a másik Liz Garbus What Happened, Miss Simone? című dokumentimfilmje).

Deniz Emze Ergüven Nemes Jeles Lászlóhoz hasonlóan elsőfilmes rendező, és komolyan veszi az Oscar-kampányt: számos interjú készült vele, és ő is volt a jelölteknek rendezett Oscar-ebéden.

A Saul fia a legtöbbet díjazott filmA Saul fiának viszont egy nagyon fontos versenyben már sikerült legyőznie a Mustangot, mikor január 10-én megkapta a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, amely az Oscar mögött a második legfontosabb amerikai filmes elismerés. A Golden Globe-ot a hollywoodi külföldi kritikusok ítélik oda, és az Oscar előszobájaként is szokták emlegetni, mert sokszor ugyanazok a filmesek és filmek nyerik a két díjat.

Ha az idegennyelvű filmeket nézzük, akkor ez az elmúlt öt évben egy kivétellel teljesült is. 2010 óta csak egyszer fordult elő olyan, hogy nem ugyanazt a filmet találták a legjobbnak a Golden Globe és az Oscar szavazói. Ez egyébként pont tavaly történt, mikor a Golden Globe-díjat az orosz Leviathan, az Oscart pedig az Ida kapta. Érdekes módon azonban, amíg a nyertesek sokszor megegyeznek a két díjátadón, a jelöltek között már nem figyelhető meg akkora átfedés a legjobb idegennyelvű filmek között. Nincs ez másképp idén sem: az Oscar-díjáért versenyző alkotások közül csak a Saul fia és a Mustang az, amelyet Golden Globe-ra is jelöltek.

A Golden Globe-ot leszámítva is a Saul fia a legelismertebb alkotás a kategória jelöltjei között. Cannes-i bemutatásakor megnyerte a Zsűri Nagydíját, amely a második legfontosabb elismerés a fesztiválon, és ezután is számos európai és amerikai filmes díjat nyert.  

Január 14-én jelentették be a jelölteket (fotó:Europress - Kevin Winters / Getty Images)

Január 14-én jelentették be a jelölteket (fotó:Europress - Kevin Winters / Getty Images)

A számok is mellette szólnakMindent egybevetve a filmes szakértők nagy része már jóval korábban a Saul fia győzelmére voksolt, és ez azóta sem változott: a legfrissebb esélylatolgatások is a magyar filmet tartják a kategória befutójának. A díjátadókkal foglalkozó goldderby.com pár nappal ezelőtt 26 filmes szakújságíró szavazata alapján azt állapította meg, hogy a Saul fiának 1/10-hez esélye van megnyerni a kategóriát. A 26 megkérdezettből mindenki azt mondta, hogy a magyar film fog nyerni: többek között a Vanity Fair és a Rolling Stones magazin szakértői, a legnagyobb filmes oldalak, az IMDb és a Rotten Tomateos kritikusai vagy a Los Angeles Times, az Indiewire és az Access Hollywood munkatársai.

A Hollywood Reporter még matematikai modellezéssel is kiszámolta, hogy az öt jelölt közül melyik film fogja megnyerni a legjobb idegennyelvű film kategóriáját. Ehhez az alkalmazott matematikával foglalkozó Ben Zauzmer statisztikai alapú módszerét használták. Így is a Saul fia lett a befutó: győzelmének 59% esélye van, míg a Mustangnak mindössze 15%. A kategória több jelöltje közül A sivatagon átnak 12% százalék esélyt adtak, az Egy háború és A kígyó ölelése pedig még a 10 százalékot sem érte el. Ben Zauzmer egyébként már évek óta megteszi az Oscar-előrejelzéseket ezzel a matematikai modellel, és eddig 75 százalékban jöttek be a jóslatai.

A fontos Hollywooddal foglalkozó médiumok közül egyedül a Deadline szakértője, Pete Hammond gondolja azt, hogy nem a Saul fia fog nyerni. Hammond „megérzés” alapján a Mustang győzelmére szavazott, hozzátéve, hogy mindenki a Saul fiát tartja befutónak.

A Filmalap infografikáján megnézheti, hogyan jutott el a Saul fia az Oscar-jelölésig:

Oscar-sorozatunk korábbi cikkei:

Ötven év, kilenc jelölés és egy díj: a magyar filmek és az Oscar

Amikor még fontosabb volt a vacsora, mint a díjátadás - az Oscar első évei

Oscar-díjátadó: kik döntenek a Saul fia sorsáról?

Kit ábrázol az Oscar-szobor?

Mennyire fehér az Oscar?

Fontos filmek, mégsem nyertek Oscart

Volt, akinek a hálószobájába vitték az Oscart

Az Oscar-díjátadók legemlékezetesebb pillanatai

Ez az Oscar-díjas filmek receptje

Top 0