• Külföld
Faktor

Milyen alapon tette? Az osztályban vágatta le a lány haját a tanárnő

Az ügyben vizsgálatot indított a tanfelügyelőség, nyomozást a rendőrség, a gyermek édesapja pedig be akarja perelni a tanárnőt.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Országos botránnyá dagadt Romániában annak az alig 11 éves nagykárolyi diáklánynak az esete, akinek szőkére festett tincseit az osztályban, a gyerekek szeme előtt vágatta le az osztályfőnöke. Az ügyben vizsgálatot indított a tanfelügyelőség, nyomozást a rendőrség, a gyermek édesapja pedig be akarja perelni a tanárnőt.

A 11 éves Nicoletát  édesanyja vitte el a fodrászszalonba, ahol a lány hosszú tincseit divatos szőke árnyalatokra festették – a stílusváltás azonban nagyon nem nyerte el a pedagógusoknak és kiváltképp osztályfőnöknőjének tetszését, aki több alkalommal figyelmeztette a tanítványát: nem járhat festett hajjal iskolába, barnítsa „vissza” a szőke hajkoronát.

Mivel a felszólításnak a diák egy hét múltával sem tett eleget, a történelem szakos osztályfőnöknő az egyik óra elején letett a lány elé egy ollót a padra, majd közölte vele, hogy ott az osztályban, diáktársai előtt, saját kezűleg vágja le a festett tincseket. A kényszernyírás a gyerekek élcelődése és nevetése közepette meg is kezdődött, de nehézkesen haladt. Ekkor jelentkezett a lány egyik osztálytársnője, hogy segít, mert ért a hajnyíráshoz: a diák végül fülcimpáig érőre vágva vissza a korábban közel derékig érő hajkoronát.

Mint kiderült, Nicoleta otthon nem mondta el, mi is zajlott az iskolában, az édesanyja a lánya egyik osztálytársnőjétől tudta meg a történteket - írja a Maszol. Azonnal felvette a kapcsolatot az osztályfőnöknővel, aki elismerte ugyan, hogy talán hibázott, de bocsánatot nem kért.

Az iskola pedagógusai az eset kapcsán azt mondták, hogy a lányt többször voltak kénytelenek figyelmeztetésben részesíteni, mert például nagyon magas sarkú cipőben ment az iskolába, folyamatosan konfliktusba keveredik diáktársaival, és a szülők részéről sem számíthatnak segítségre, mivel rendezetlen, erőszakos a családi háttér. Alina Mocanu iskolaigazgató is értetlenül áll a történtek, és főleg az osztályfőnöknő magatartása előtt, a több mint húsz éve tanító pedagógus ellen ugyanis még soha semmiféle panasz nem érkezett.

Az ügyben vizsgálatot indított a megyei tanfelügyelőség és a rendőrség is. Utóbbi azért, mert bizonyos körülmények között egy nagy olló fehér fegyvernek minősül, és mint ilyen, semmi keresnivalója egy osztályban, kisdiák kezében, felnőtt felügyelete nélkül (a hajvágás ugyanis az óra utáni szünetben is folytatódott).

Emellett maga a tanintézmény is vizsgálóbizottságot hozott létre az igazság kiderítése érdekében. Valószínűleg ez utóbbinak lesz a legnehezebb feladata, mert „az igazság” folyamatosan változik. A vizsgálatok kezdete óta a 11 éves Nicoleta itt-ott módosította a történetet: azt mondta, a pedagógus nem szólította fel konkrétan a haja levágására, csak letette az asztalra az ollót, „csinálj vele, amit akarsz” felszólítással. „Azt hittem arra céloz, hogy vágjam le a hajamat” – magyarázta a diák. A lány most már azt állítja, hogy tanárnője nemhogy többször, de még egyetlen egyszer sem figyelmeztette/tette szóvá, hogy nem járhat festett hajjal iskolába, és a gyermek édesanyja is határozottan tagadja, hogy ő vagy bárki a családból értesítve lett volna a hajfestési tilalomról, mint ahogy azt sem hozták soha a tudomására, mit is tartalmaz az iskolai belső rendszabályzat, amelynek létezéséről nem is tudott.

Az iskolai belső rendszabályzat szövegét módosítások nélkül vette át a legtöbb tanintézmény a szaktárcától. Ám ennek sem a 2016-os, sem a „frissített”, 2018-as változata nem tiltja a festett, tincselt frizurát, és kimondottan ilyen tilalom nem szerepel egyetlen Szatmár megyei tanintézmény belső rendszabályzatában sem. Ám a rendszabályzat előírja: a pedagógus részéről szigorúan tilos az egyéni fegyelmezés. Ha egy diák vét a rendszabályzat ellen, csak a pedagógustanács dönthet fegyelmezésről, büntetésről és annak formájáról.

Ezt hangsúlyozta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is, aki a botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon nem volt helyénvaló az osztályfőnök viselkedése, olló helyett a gyermek szüleit kellett volna behívnia az iskolába és elbeszélgessen velünk.

Kommentek:

Top 0