• Külföld
Maksa Mónika

Milliókért kelt el a csehszlovák elnök széke

1,1 millió koronáért, vagyis nagyjából 12,7 millió forintért kelt el a független Csehszlovákia első elnökének, Tomás Garrigue Masaryknak egy hivatali karosszéke vasárnap.

A székről sokáig nem tudtak semmit. Most azonban új tulajdonosra lelt. A széket Joze Plecnik szlovén építész, Ljubljana számos emblematikus épületének tervezője készítette az 1920-as években. Ekkoriban Masaryk meghívására a prágai vár újjáépítésén dolgozott.

Tomás Garrigue Masaryk, Csehszlovákia első elnöke. Forrás: Wikipédia

Tomás Garrigue Masaryk, Csehszlovákia első elnöke. Forrás: Wikipédia

A karosszékből három darab készült. Amikor Gustáv Husák kommunista csehszlovák elnök az 1970-es években megkezdte a régi bútorok kiárusítását, két fotelt a Klenoty állami ékszeripari vállalat vásárolt meg 80 koronáért. A harmadik pedig nemrég került elő egy magángyűjteményből.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A karosszéket most 150 ezer koronáért (1,7 millió forintért) hirdette meg a Sypka aukciósház, végül ennek sokszorosáért vitték el.

    Masaryk íróasztalát a vasárnapi prágai árverésen senki sem vette meg. A virágmotívumokkal díszített 19. századi intarziás asztalt 280 ezer koronáért (3,2 millió forintért) lehetett volna legolcsóbban megvenni – írja az MTI.

    Top 16