• Krimi

Milliókat csalt ki alapítványával egy zalai férfi

Két év alatt 21 ezer embertől csaknem 10 millió forintot csalt ki alapítványával egy zalaegerszegi férfi, vádat emeltek ellene - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szerdán az MTI-t.

Az 50 éves zalaegerszegi L. József még 2001-ben, egy hajléktalan férfival létrehozatta az Életünkért és Gyermekeinkért Alapítványt, amely az önhibájukon kívül szociálisan hátrányos helyzetű családok és szívbeteg gyermekeket nevelő családok támogatását szolgálta volna.

Az alapítványt L. József képviselte, de a Zalaegerszegi Járásbíróság 2013-ban három évre eltiltotta attól, hogy társadalmi szervezet, alapítvány, közhasznú szervezet, civil szervezet vezetője legyen. Ennek ellenére továbbra is irányította az alapítványát és kezelte az oda befolyó pénzeket. Megbízottai több dunántúli városban gyűjtöttek adományokat úgy, hogy

beteg gyerekek fényképét mutogatták, és azt állították, hogy az adományokat közvetlenül nekik juttatják el.

2014-ben az alapítványhoz összesen 7,9 millió forint adomány folyt be, de L. József ebből csak 175 ezer forintot fizetett ki két családnak. A többit az adománygyűjtők kifizetésére, az alapítvány fenntartására és saját céljaira fordította.

Illusztráció.

Illusztráció.

A Zala Megyei Főügyészség 2014-ben vizsgálni kezdte az alapítványt, ezért a férfi élettársával két betéti társaságot alapított. Ezeken keresztül ugyanúgy gyűjtött adományokat, amelyekből két év alatt 1,9 millió forint gyűlt össze. L. József ebből csak 33 ezer forintot fizetett ki egy család támogatására.

A férfi 2014-ben és 2015-ben összesen közel 21 ezer embertől 9,6 millió forintot csalt ki adományként. A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség ezért üzletszerűen és jótékony célú adománygyűjtést színlelve elkövetett csalás miatt emelt vádat L. József ellen.

Top 0