• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Milliók halhatnak meg, ha összeomlik a gát

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége arra figyelmeztetett, hogy összeomolhat a moszuli gát Irakban. Arra sürgette az embereket, hogy álljanak készen a kitelepítésre.

A gát karbantartási munkálatait az zavarta meg, hogy 2014-ben az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták. Ha a gát összeomlik, az árvíz 1.47 millió irakit megölhet a Tigris folyó partján a követség szerint.

Irak legnagyobb gátja az 1984-es elkészülte óta szerkezeti hibákkal van tele. A víz folyamatosan oldja a gipsz alapot, amire épült. Hogy ellensúlyozzák az eróziót, a mérnököknek lyukakat kell fúrniuk a gipszbe és folyamatosan cement-habarcs keverékkel utántölteniük.

Az Iszlám Állam csak 11 napig uralta a gátat, de sok munkás nem tért vissza, amikor visszafoglalták, így a karbantartás nem folytatódott.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Egy munkás dolgozik a gát megerősítésén. Fotó: Europress - Safin Hamed / AFP

  Egy munkás dolgozik a gát megerősítésén. Fotó: Europress - Safin Hamed / AFP

  A követség közleménye arról nem szól, hogy a moszuli gát katasztrófája mikor következhet be. De azt írják, a megfelelő felkészülés rengeteg életet megmenthet. Azt írják, ehhez egy 484 kilométeres árteret kellene kiüríteni.

  Egyes modellek szerint Moszult 21 méter magasan elöntheti a víz néhány órán belül, ha megtörténik a katasztrófa. A moszuliaknak legalább 6 kilométerrel kellene arrébb költözniük a Tigris folyó partjaitól. Tikrit városát 1-2 nappal később érné el az ár. Nekik legalább 5 kilométerrel kellene arrébb költözniük, Szamarra lakóinak pedig 6 és fél kilométerrel. De az iraki főváros, Bagdad egyes részeit is elöntené a víz, például a repülőterét. Itt hetekig vagy akár hónapokig is megmaradna a víz.

  A veszélyeztetett területek legnagyobb részét egyébként az Iszlám Állam uralja, akik a követség szerint valószínűleg nem vezetnék le a kitelepítést, így sokan nem menekülhetnének meg – írja a bbc.com.

  Top 16