• Élet
Faktor

Milliók halálát okozza az egészségtelen környezet

Légszennyeződés, veszélyes utcák, UV-sugárzás, és szennyezett ivóvíz. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint évente legalább 12,6 millió ember halálát okozzák ezek a környezeti tényezők.

A halálesetek majdnem negyede a környezeti tényezők miatt történik. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján  2012-ben körülbelül 12,6 millió ember halt meg azért, mert egészségtelen környezetben élt és dolgozott. Ebből 1,4 millióan Európában és Oroszországban haltak meg.

Fotó: Europress - Kevin Frayer/GettyImages

Fotó: Europress - Kevin Frayer/GettyImages

Az Egészségügyi Világszervezet véleménye szerint nemcsak a környezetszennyezés és klímaváltozás számít veszélyes környezetit tényezőnek, hanem a veszélyes utak, és fegyverekhez való könnyű hozzáférés is.

A jelentés szerint 2012-ben 8,2 millió ember halála a légszennyeződésre vezethető vissza, ami által az érintettek leggyakrabban szív-, és légzőszervi megbetegedésekben haltak meg. A légszennyeződés áldozatai között passzív dohányosok is vannak - írja a Spiegel.

Az úgynevezett "véletlen sérülésekben" körülbelül 1,7 millióan haltak meg,  ehhez hozzátartoznak a közlekedési balesetek is. Továbbá 246 ezer olyan eset volt, ami véletlen halálesetnek volt nevezve, köztük az öngyilkosság is. Ez pedig visszavezethető a fegyverekhez való könnyű hozzáféréshez. Régiós felosztás alapján a legtöbb környezeti tényezőkkel kapcsolatos haláleset 2012-ben Délkelet-Ázsiában történt.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy további milliók korai halálát és megbetegedését okozhatják a környezeti tényezők, amennyiben az országok nem tesznek lépést az ügyben, hogy a lakókörnyezetet polgáraik számára biztonságosabbá és egészségesebbé tegyék.

Sok gyerek is  érintett1,7 millió 5 év alatti gyerek hal meg szennyezett ivóvíz és levegő miatt. Pedig az ezek okozta hasmenés és légzőszervi problémák megelőzhetők lennének.  Az Egészségügyi Világszervezet számos olyan intézkedést sorol fel, ami ezeknek a haláleseteknek a csökkenését segítené. Ez magában foglalja a fával és szénnel való fűtés és főzés csökkentését is, és támogatja, hogy  az emberek a fejlődő országokban tiszta és hatékony tűzhellyel legyenek ellátva. Továbbá a tiszta ivóvíz is az intézkedés egyik fontos része.

Top 0